ŠENDEKOVIĆ DESETI PUT ZAREDOM NAJBOLJI TRENER: Šampion-džokej Darko Ljubomirović, najuspešniji vlasnici braća Alić VIDEO
Foto: Facebook

KONJIČKI SPORT

ŠENDEKOVIĆ DESETI PUT ZAREDOM NAJBOLJI TRENER: Šampion-džokej Darko Ljubomirović, najuspešniji vlasnici braća Alić VIDEO

Ostali sportovi -

Na sednici Skupštine Srpskog galopskog saveza predstavnici 12 od ukupno 19 registrovanih klubova, izbori za mesec dana, Andrija Jovićević veliki optimista

Svečanom dodelom nagrada u beogradskom hotelu "Mažestik" spuštena je zavesa na turbulentnu galopsku sezonu u Srbiji. Prethodno je održana dugo očekivana sednica skupštine Srpskog galopskog saveza (SGS), na kojoj su, po rečima predsednika UO SGS Andrije Jovićevića, bili predstavnici 12 od ukupno 19 registrovanih klubova. Kasnio je jedino predstavnik najveće privatne ergele na zapadnom Balkanu - Surčin, trener Miroslav Jovanović Jupi.

Andrija Jovićević
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Usvojen je Statut Srpskog galopskog saveza, a Jovićević je dodao da su sve odluke donete jednoglasno. Izborna skupština biće održana za oko mesec dana, krajem januara ili početkom februara, tako da uskoro predstoje i izbori.

- Postigli smo sada jedinstvo i veliki sam optimista da ćemo sledeće godine pokazati da je galop sa pravom brend Beograda i Srbije - rekao je Andrija Jovićević.

Godinu na izmaku u galopskom sportu Srbije je obeležio konjar iz Šapca Bojan Šendeković, koji je deseti put zaredom proglašen za najboljeg trenera! Šendeković je tako postao ubedljivo naš najbolji trener u ovom veku, a gotovo da se nalazi u ravni sa njegovim legendarnim prethodnicima iz Beograda, Draganom Gašom Đorđevićem i Aleksandrom Markovićem, koji mu je bio uzor.

Bojan Šendeković
foto: Kurir Sport/Lazar Delić

Galoperi koje je trenirao nenadmašni Šendeković osvojili su nagrade u vrednosti većoj od 11 miliona dinara, a ukupno je zaslužan za čak 60 pobeda na hipodromima širom Srbije. Daleko iza Šendekovića na drugom mestu je Miroslav Kolar iz Beograda, a na trećem mladi trener Vladimir Mladenović, kao najprijatnije iznenađenje. Šendeković je imao ubedljivo najviše konja u treningu, čak 66, a dvocifren broj još samo: Miroslav Kolar (13) i Šapčanin Dušan Pajić i Tika Vujković po 12.

Šampion-džokej za 2021. godinu je Darko Ljubomirović iz Uba, koji je angažovan u štali kod Šendekovića na hipodromu u Šapcu. On je u 103 starta zabeležio 21 pobedu, a iza njega su miljenik beogradske publike Miloš Milojević sa 17 pobeda u 96 trka, dok je treći slavljenik u derbiju sa ždrepcem Fanpalastom Milan Konkolj (121 start, 16 pobeda). Treba napomenuti da je povreda omela Kragujevčanina Milojevića da ostvari još veći uspeh.

Aleksandar Milenković
foto: Kurir Sport/Lazar Delić

Laureati su i: porodica Alić iz Sandžaka kao najbolji vlasnici konja, dok je u Beogradu nagrada pripala Milošu Milunoviću, sopstveniku Fanpalasta, iznenađujućeg pobednika u 99. galopskom derbiju.

Najbolji galoperi su: četvorogodi kastrat Nir Poet (konj godine i najbolje starije grlo), Fanpalast (najbolji trogodac), a najbolji dvogodac je Jabajabadu Ejuba Milića. Najbolje grlo domaćeg odgoja je Tintoreto, pobednik trke "Grada Beograda" poslednjeg trkačkog dana, inače vlasništvo Dejana Stojadinovića iz sela Kurjače kod Požarevca, a u treningu kod Miroslava Kolara, koji se više nego zasluženo nametnuo kao vodeći trener u Beogradu.

Đorđe Perović
foto: Kurir Sport/Lazar Delić

Za životni doprinos galopskom sportu su nagrađeni naš najbolji džokej svih vremena Đorđe Perović, legendarni konjar iz Kasidola kod Požarevca Ljubisav Bisa Kostić, kao i bivši upravnik ergele Karađorđevo Siniša Zlatanović i hroničar i dugogodišnji komentator trka na Beogradskom hipodromu Aleksandar Milojević Šilja.

Mihajlo Vasić
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Na lepoj svečanosti, na kojoj je bilo stotinak ljudi, pored Šendekovića i Stojadinovića, bilo je još nekoliko potpisnika otvorenog pisma Udruženja vlasnika: Predrag Šotra, Dragan Mladenović, Nebojša Ivić, Saša Marković... Prisutan je bio veliki broj džokeja, poznati konjar iz Požarevca koji još čeka pobedu u najvećim trkama Slaviša Vujić, veterinar Bora Jovanović.

Pored Jovićevića, nagrade su predali i članovi predsedništva SGS Aleksandar Peranović iz Šapca i Nemanja Bobičić, kao i Aleksandar Milenković, direktor KD "Knez Mihailo" iz Požarevca.

Perović ostaje u Busanu, sledeći izazov Hong Kong

Đorđe Perović je najavio da će i sledeće godine biti angažovan na hipodromu u Busanu u Južnoj Koreji, gde je ove godine bio najbolji džokej.

- Imam 40 godina i sada osećam da mogu najviše da pružim. Voleo bih da mi sledeći izazov bude Hong Kong, da se takmičim sa najboljim džokejima sveta - naglasio je Perović, koji je bio u centru pažnje na svečanosti u "Mažestiku".

Milojević u Beogradu zbog Stojadinovića

Džokej Miloš Milojević Struja, koji je kao i Perović karijeru počeo u Kragujevcu, rešio je da tokom zime ostane na Beogradskom hipodromu, iako je imao primamljive ponude iz Nemačke.

- Ostao sam pre svega zbog Dejana Stojadinovića, jednog od naših najboljih odgajivača, iako imaju porodični biznis u Beču. Takođe, pohvalio bih i trenera Miroslava Kolara koji je kod nas uveo evropske standarde - kazao je Milojević.

Bez čelnika Udruženja vlasnika, Zobnatice, Karađorđeva, Bečeja, konjara iz Uba...

Čelnici Udruženja vlasnika galopera, predsednik Vojislav Ivanović i jedan od glavnih inicijatora osnivanja Vladan Damjanović, kao i većina članova, bojkotovali su, kako su i najavili, skupštinu i svečanu dodelu godišnjih nagrada Srpskog galopskog saveza, jer im u naznačenom roku, kako tvrde, nisu dostavljeni odgovori na brojna postavljena pitanja i validna dokumentacija.

Nije bilo ni predstavnika ergele sa većinskim arapskim kapitalom Zobnatice, državne ergele od posebnog značaja Karađorđeva, Bečeja, bivšeg organizatora trka u Šapcu Srđana Pajića, kao i konjara iz Uba: Ace Purića, Aleksandra Aškovića, Živote Jovanovića, Tike Vujkovića, Gorana Stanarevića, Vladimira Blagojevića...

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track