NA SEDNICI UO SRPSKOG GALOPSKOG SAVEZA I NARODNI POSLANIK VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Skupština u utorak u 16 časova
Foto: Ana Paunković

KONJIČKI SPORT

NA SEDNICI UO SRPSKOG GALOPSKOG SAVEZA I NARODNI POSLANIK VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Skupština u utorak u 16 časova

Ostali sportovi -

Udruženje vlasnika nije do dostavljenog roka dobilo odgovore na postavljena pitanja, Vojislav Ivanović i Vladan Damjanović neće biti na sednici u Beogradu

U petak uveče je održana sednica Upravnog odbora Srpskog galopskog saveza (SGS), kojom je predsedavao predsednik UO Andrija Jovićević, predsednik KK Perjanik. On je ove godine na čuvenoj aukciji konja u treningu u engleskom Njumarketu kupio skupog galopera, zekana Luisa Fernanda, plaćenog 38.000 gvineja (oko 40.000 funti), od koga svakako priželjkuje pobedu u jubilarnom 100. derbiju sledeće godine, iako se očekuje jaka konkurencija na beogradskom pesku na hipodromu kraj Careve ćuprije.

Privatna Arhiva
foto: Instagram

Skup u beogradskom hotelu "Mažestik" bio je zatvoren za javnost, ali se brzo pročulo da su pored Jovićevića, sednici prisustvovali narodni poslanik Vladimir Đukanović, predstavnik Šapca Aleksandar Peranović, u ime Bogatića aktivni sudija Milinko Erdevički i čak trojica predstavnika Beograda: Mihajlo Vasić, Nemanja Bobičić i Branko Nikolić, predsednik Sudijske organizacije Konjičkog saveza Srbije.

Privatna Arhiva
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Sastanak je potrajao oko dva sata, a zbog sprečenosti je opravdano bio odsutan Miloš Popović, šef kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, koji je ove godine predao pobednički pehar u 99. galopskom derbiju džokeju Milanu Konkolju, jahaču ždrepca Fanpalasta, iznenađujućeg pobednika. Razgovarano je o planu i programu za sledeću godinu, pre svega o usaglašavanju kalendara takmičenja, o čemu će biti doneta odluka na predstojećoj skupštini.

Predsednik Skupštine SGS Dragoljub Marković, zakazao je dugo očekivanu sednicu za utorak 28. decembra u 16 časova u hotelu "Mažestik". Na istom mestu, u 19 časova je planirana svečana dodela godišnjih nagrada. Nagrade za životno delo biće dodeljene najvećem živom hroničaru konjičkog sporta u Srbiji i dugogodišnjem komentatoru trka na Beogradskom hipodromu Aleksandru Milojeviću Šilji, legendarnom vlasniku trkačkih konja iz Kasidola Ljubisavu Bisi Kostiću i Siniši Zlatanoviću, bivšem upravniku ergele "Karađorđevo" i funkcioneru u Konjičkom savezu Srbije, kao i predsedniku Komisije za poreklopisnu knjigu Srbije.

Privatna Arhiva
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Udruženje vlasnika, čiji je predsednik ugledni inženjer elektrotehnike i konjar iz Beograda Vojislav Ivanović, a glavni inicijator osnivanja Vladan Damjanović, vlasnik ranča sa izvrsnim galoperima, pastuvima, kobilama i ždrebadima u Beliću kod Valjeva, nije od SGS-a dobilo do traženog roka odgovor na postavljena pitanja, od kojih su ključna: ko je zapravo predsednik saveza, ko su članovi organa i kada je održana poslednja sednica skupštine. Predsednik Vojislav Ivanović i Vladan Damjanović sigurno ne dolaze na sednicu u Beograd, što je preporuka i ostalim vlasnicima, ali je svima ostavljena i mogućnost da postupe onako kako misle da je najbolje za njih.

Jovićević bez dogovora sa predstavnicima Zobnatice

Predstavnici Zobnatice, uključujući arapske vlasnike i Aleksandra Radovanovića, zaslužnog za preporod najtrofejnije ergele u bivšoj Jugoslaviji, sastali su se nedavno sa predsednikom UO SGS Andrijom Jovićevićem, u pokušaju da se pronađe kompromisno rešenje za dobrobit galopa u Srbiji. Međutim, kako se saznaje, sastanak u tom pogledu nije dao nikakve rezultate.

Najveći problemi: kadrovi, dopingovanje konja, klađenje...

Nedostatak stručnih kadrova, pogotovo među mlađim naraštajem, jedan je od gorućih problema s kojima bi mogao da se suoči galopski sport u Srbiji. Sve češći slučajevi dopingovanja konja i blage kazne za odgovorna lica su takođe ozbiljan problem, kao i to što nema dobro organizovanog klađenja, od čega se u velikoj meri i obezbeđuje nagradni fond na trkama širom Evrope i sveta.

Novogodisnji maskenbal u Šimanovcima i Kelebiji

U subotu sa početkom u 10 časova, u konjičkom centru "Horsland" u Sremu, između Šimanovaca i Deča, održaće se tradicionalni novogodišnji maskenbal. Program će se sastojati od: Motke na zemlji, Kavalete i Prepone visine: 30, 60, 80 i 90-100 cm. Cena boksa je 1.000 dinara. Oni koji budu imali najlepše maske dobijaju paketiće od Deda Mraza.

U ergeli Kelebija, čuvenoj po odličnim lipicanerima, u četvrtak je održan novogodišnji maskenbal. Inače, vlasnik ergele je veliki ljubitelj konjičkog sporta, pogotovo kasača, Milenko Aleksić.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track