DOPING SKANDAL GALOPERA TRESE SRBIJU: Kažnjen najuspešniji trener Bojan Šendeković iz Šapca, pozitivni Alkatraz i Ankara!
Foto: Facebook

konjički sport

DOPING SKANDAL GALOPERA TRESE SRBIJU: Kažnjen najuspešniji trener Bojan Šendeković iz Šapca, pozitivni Alkatraz i Ankara!

Ostali sportovi -

Kurir saznaje i da je pobednik najskuplje trke u Srbiji "Kup Zobnatice" (2,5 miliona dinara) i peti u Austrijskom derbiju Ajskenig takođe pozitivan na dopingu

Srpski galopski savez (SGS), dostavio je Antidoping agenciji Srbije (ADAS) odluke Disciplinske komisije o kažnjavanju trenera Bojana Šendekovića iz Šapca sa jednom godinom zabrane treniranja galopskih grla i 90.000 dinara. Odluka je doneta zbog doping pozitivnih rezultata grla Alkatraz i Ankara, koja su u treningu kod Šendekovića, trenutno vodećeg trenera u Srbiji sa ubedljivo najvećim brojem galopera u treningu. Pomenuta grla kažnjena su suspenzijom od mesec dana i njihovi rezultati ostvareni u Beogradu 3. oktobra su nevažeći, jer su diskvalifikovani.

Ajskenig
foto: Facebook

Kako Kurir saznaje, još jedno grlo, pobednik najskuplje trke u Srbiji ove godine "Kup Zobnatice" (nagradni fond 2,5 miliona dinara) i petoplasirani u Austrijskom derbiju na privatnom hipodromu "Magna Racino" austrijsko-kanadskog milijardera Frenka Stronaka u blizini Beča, trogodi ždrebac Ajskenig, koji je u treningu kod Gorana Stanarevića iz Uba, takođe je pozitivan, ali je treneru ostavljen rok da se izjasni, posle čega će biti doneta odluka famozne Disciplinske komisije SGS.

Predstavnik ergele Zobnatica Aleksandar Radovanović, izjavio je da pobeda Ajskeniga u Zobnatici neće biti poništena, čak ako se sada i utvrdi da je bio pozitivan na doping testu. Radovanović je istakao da su sve nagrade na trkačkom danu u Zobnatici isplaćene i da se rezultati neće naknadno menjati.

Fanpalast
foto: Facebook

Situacija sa dopingovanjem trkačkih konja u Srbiji poprima alarmantne razmere, pa se očekuje da reaguju i nadležni državni organi, pre svega tužilaštvo. Istraga bi prvenstveno morala da bude usmerena prema trenerima kao odgovornim licima, ali i veterinarima i farmaceutima, kao i vlasnicima. Niko ne bi smeo da bude pošteđen. Ove godine posle galopskog derbija, najveće trke u Srbiji, u kojoj je iznenađujuću pobedu odneo Fanpalast, nije ni bilo doping kontrole! To je bruka i sramota za galopski sport u Srbiji, čiji je zlatno doba, pogotovo na Beogradskom hipodromu, bilo u periodu između dva svetska rata.

Hapšenje poznatih trenera i veterinara u Francuskoj

Poznati treneri iz Francuske Frederik, Sedrik i Čarli Rosi, bili su predmet policijske istrage o navodnom dopingu trkačkih konja 7. decembra, navodi se u različitim izveštajima francuskih medija. "Žur de galop" piše da je deset policajaca "targetiralo" štale Čarlija i Džesike Rosi u Kalasu blizu Marselja. Par je priveden, dok su uzorci uzeti od konja koji su trčali prethodni dan koje su trenirali Čarlijev ujak Frederik i brat Sedrik.

Policijska racija je trajala četiri sata, a sprovela ju je specijalizovana policijska jedinica za prekršaje u vezi sa kockanjem i konjskim trkama. Nakon pretresa, privedeno je ukupno 15 ljudi, uključujući i veterinare. Agencija "Frans pres", objavila je da su uhapšeni i treneri Frederik i Sedrik Rosi, kod koga je u treningu trogodi galoper Salivej (ocena 117), koji je nedavno u Askotu u Engleskoj napravio čudo, pobedivši dva najbolje ocenjena galopera na svetu, britanske uzdanice Adajara i Mišrifa (oba po 127). Salivej je prethodno bio peti na najprestižnijoj trci na svetu i najskupljoj u Evropi "Trijumfalna kapija" (pet miliona evra) na hipodromu "Lonšan" u Parizu.

U Americi iznenada uginuo sporni pobednik Kentaki derbija

Konj nazvan Medina Spirit (Duh Medine), čija je pobeda na ovogodišnjem Kentaki derbiju, najvećoj galopskoj trci u SAD, osporena pošto je testiran pozitivan na steroide, iznenada se srušio na zemlju i uginuo, posle jutarnjeg treninga u parku Santa Anita. Vlasnik Amr Zedan potvrdio je da je trogodi ždrebac uginuo, po svemu sudeći od srčanog udara, na stazi u Arkadiji u Kaliforniji. Konj, koga je trenirao harizmatični Amerikanac Bob Bafert, kolabirao je blizu linije cilja u ponedeljak ujutru.

Pobeda na Kentaki derbiju, prvoj trci za tzv. triplu krunu, osporena je pošto je na doping testu posle trke 1. maja otkriveno da je životinja pozitivna na steroid betametazon. Taj steroid pomaže da se konjima ublaže bolovi u zglobovima. Bafert je priznao da je konju davan betametazon, ali je rekao da je korišćen kao antigljivični lek za dermatitis, samo jednom uoči Kentaki derbija. Betametazon je legalna supstanca, ali nije dozvoljeno da se koristi na dan trke u Kentakiju, a Bob Bafert je suspendovan na dve godine.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track