DRAGOLJUB MARKOVIĆ PONOVO AKTIVAN U SRPSKOM GALOPSKOM SAVEZU: Velike podele, Ivanović imenovan za predsednika Udruženja vlasnika
Foto: Dragana Udovičić

KONJIČKI SPORT

DRAGOLJUB MARKOVIĆ PONOVO AKTIVAN U SRPSKOM GALOPSKOM SAVEZU: Velike podele, Ivanović imenovan za predsednika Udruženja vlasnika

Ostali sportovi -

I dok konjari u Srbiji produbljuju prilično zategnute odnose, u Tokiju održan Japan kup sa nagradnim fondom od 5,7 miliona dolara, pobednik domaći konj Kontrejl

Na hipodromu u Tokiju, u nedelju rano ujutro po srednjoevropskom vremenu je održana najveća trka u Zemlji izlazećeg sunca - 41. Japan kup (2400m, trava) sa nagradnim fondom od 648 miliona jena (oko 5,7 miliona američkih dolara). Kao i prošle godine, pobedio je domaći konj i prvi favorit Kontrejl (kvota 1,7), osvajač japanske "triple krune" pre dve godine. Za dve dužine konjskog tela je bio brži od drugoplasiranog Autoritija (džokej Kristof Lemar), a treće mesto je pripalo grlu Šarjar (Juga Kavada). Pobedničko vreme 2:24,7. Njegov otac je japanski super-pastuv Dip Impakt, tako da je u pitanju domaći odgoj. Vlasnik Kontrejla je Šinji Maeda, trener Jošito Jahagi, a džokej Jiši Fukunaga.

- Ovo mu je bio poslednji trkački dan i drago mi je da sam ga ispratio sa velikom pobedom. Bio je savršen - rekao je Fukunaga sa suznim očima.

Japan kup
foto: Profimedia

Kontrejl je u trkačkoj karijeri zabeležio osam pobeda, od toga pet u grup 1 trkama. Inače, na hipodromu u tokijskom predgrađu Fuču može da stane čak 223.000 gledalaca, rekordna poseta je zabeležena 1990 (196.517 posetilaca sa plaćenim ulaznicama), što ga čini najvećim trkalištem na svetu, koji nudi i pun komfor. Na ovogodišnjem Japan kupu su bila i tri konja iz inostranstva.

Iako je u Srbiji tzv. zimska pauza u konjičkom sportu, to ne smeta našim konjarima da produbljuju ionako prilično zategnute odnose i dodatno otežavaju tešku situaciju koja traje godinama unazad. Naime, u Beliću kod Valjeva na velelepnom imanju izuzetno ambicioznog i uspešnog vlasnika Vladana Damjanovića, prvog čoveka KK "Lastin put", u subotu uveče je održana osnivačka skupština Udruženja vlasnika konja-galopera u Srbiji, i to posle jednog veka, kako je posebno istaknuto u saopštenju.

Privatna Arhiva
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Navedeno je da su projekat osnivanja ovog novog udruženja započela 23 vlasnika galopera, čiji konji ostvaruju uspehe u Srbiji, ali i u inostranstvu. Tom prilikom izglasan je osnivački akt i Statut, za predsednika je imenovan ugledni inženjer elektrotehnike Vojislav Ivanović, koji je radni vek proveo u Holandiji i Švajcarskoj, a izabrani su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Glavni ciljevi su: zaštita interesa vlasnika, poboljšanje opšte dobrobiti konja, podsticanje i unapređenje uslova za odgoj punokrvnih konja, unapređenje statusa i položaja štalskog osoblja, obezbeđivanje uslova za razvoj i unapređenje vrhunskih sportskih rezultata na svim nivoima i opšte unapređenje konjarstva. Na kraju je zaključeno i da će Udruženje raditi na osnaživanju srpske konjičke industrije.

- Odziv je bio više nego dobar i mislim da je ovo bio jedan od ključnih događaja za budućnost galopa na našim prostorima - rekao je za Kurir Vladan Damjanović, inače vlasnik četvorogodog kastrata Markonija LP, srpskog konja za Evropu koji se nalazi u treningu u Češkoj kod Vaclava Luke mlađeg.

Privatna Arhiva
foto: Instagram

S druge strane, aktivni su i u Srpskom galopskom savezu (SGS), čiji je predsednik prvi čovek KK Perjanik Andrija Jovićević, a otvorili su kancelariju i na ulazu u Beogradski hipodrom, u baraci pored prostorija Konjičkog saveza Srbije. Tehnički sekretar je Jelena Ivanović. Iz SGS-a su pozvali sve koji su na neki način aktivni u srpskom galopu da dostave predloge za usaglašavanje osnovnih dokumenata i pravilnika, sa potpisom predsednika skupštine SGS Dragoljuba Markovića, vlasnika štale "Surčin" iz najveće privatne ergele na zapadnom Balkanu. Kako se saznaje, Skupština SGS trebalo bi da se održi do kraja godine u Beogradu.

Navedeno je da je u interesu celokupnog galopskog sporta da se uredi regulativa što će za posledicu imati bolje i kvalitetnije trke, kao i da su svi pravilnici SGS u saglasnosti sa zakonom o sportu i zakonom o sprečavanju dopinga u sportu, a to su: Pravilnik o organizaciji i izvodjenju ravnih galopskih trka u Srbiji, Disciplinski pravilnik SGS i Pravilnik o veterinarskom obezbedjenju i kontroli na konjskim trkama i takmičenjima.

Milićeva misteriozna omica u Budimpešti

Bivši fudbaler podgoričke Budućnosti, OFK Titograda, užičke Slobode Loran Milić, koji je kao internacionalac ostavio trag u Francuskoj i SAD, gde je uspešno igrao mali fudbal, veliki je zaljubljenik u trke konje i nedavno je gromoglasno na Beogradskom hipodromu najavljivao da će kupiti konja koji može da pobedi u jubilarnom 100. galopskom derbiju sledeće godine. Prema nezvaničnim informacijama, radi se navodno o omici iz Irske, koja se trenutno nalazi u Budimpešti, ali nema nikakvih drugih informacija i sve kao da je pod velom misterije.

Inače, Milić se u nedelju oko podneva na hipodromu kraj Careve ćuprije slučajno sreo sa vlasnikom nekoliko trkačkih konja Milanom Nikolićem, koji je podržao osnivanje Udruženja vlasnika, pa su imali priliku da razgovaraju i o svežim aktuelnostima u srpskom galopu.

Dvogoci vlasnika iz Srbije na "Kinčem parku"

Na hipodromu "Kinčem park" u Budimpešti se još uvek održavaju trke, ali na sintetičkoj podlozi. Dvogotka Masamod je bila treća na 1800 m u trci sa nagradnim fondom od 1,4 miliona forinti (4.000 evra). Njen vlasnik je Zoltan Morvai iz Temerina, dok je na 1600 metara peti bio dvogodac Pakman Bel u vlasništvu štale "Belrejsing" (braća Verko i Željko Radukić, Dejan Vujičić, Bojan Stanivuković). Oba konja su u Budimpešti u treningu kod Zala Čabe, a jahao ih je mađarski džokej Tamaš Nađi.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track