ENGLESKA U ZNAKU PRELEPE IRKINJE, KOJA JE STRAH I TREPET I ZA NAJBOLJE DŽOKEJE: Jaše bolje od muškaraca!
Foto: Profimedia

konjički sport

ENGLESKA U ZNAKU PRELEPE IRKINJE, KOJA JE STRAH I TREPET I ZA NAJBOLJE DŽOKEJE: Jaše bolje od muškaraca!

Ostali sportovi -

Na konje srpskih vlasnika na nedeljnim galopskim trkama u Budimpešti može da se kladi i u Srbiji, štala "Belrejsing" među najuspešnijima u Mađarskoj

U Budimpešti na čuvenom hipodromu "Kinčem park" trči se tokom cele sezone, a iako su galoperi završili takmičenje na travi, sele se na stazu od sintetike, pa ćemo u nedelju gledati dva konja u vlasništvu štale "Belrejsing" (braća Verko i Željko Radukić, Dejan Vujičić i Bojan Stanivuković). Petogodi Turn mi On (džokej Rebeka Genči) će nastupiti u kategoriji jedan na 1400 metara, a na istoj distanci u kategoriji četiri dvogodac Pakman Bel (Tamaš Nađi). Trener oba konja je Mađar Zala Čaba.

Zanimljivo je da će ljubitelji galopa u Srbiji u jednoj poznatoj kladionici, direktno ili digatalnim putem, moći da se klade na trke na "Kinčem parku", čija je kladionica pod patronatom moćnog francuskog totalizatora PMU, a sada su ostvarili saradnju i sa britanskim SIS-om.

Već smo navikli na dobre rezultate štale "Belrejsing", a na ovogodišnjoj listi uspeha vlasnika u Mađarskoj su u vrhu, tik iza trećeplasirane čuvene mađarske ergele "Babolna". Imali su ukupno 40 startova, četiri trijumfa, a njihovi galoperi su bili čak u 82,5 odsto u nagradama, odnosno među prvih pet. Najveću zaradu trenutno imaju štala STS (11.304.000 forinti), Nomad (10,793,500) i Babolna (10.650.500), dok je "Belrejsing" zaradio 10.607.500 forinti (oko 30.300 evra), tako da kad se sve sabere, otprilike su na pozitivnoj nuli.

Rejčel Blekmur
foto: Profimedia

Sa evropskih hipodroma svakako da je najzanimljivije u Engleskoj, gde je u Čeltenemu otvorena sezona travnatih trka preko šiblja, a već prvoga dana u centru pažnje se našla prelepa jahačica iz Irske Rejčel Blekmur (32), koja uz Engleskinju Holi Dojl (ravne galopske trke), pokazuje da i žene mogu uspešno da pariraju muškarcima kada su u sedlu trkačkih konja, pa i da budu bolje. Sada je u izuzetno zahtevnoj trcu u kojoj su bila samo dva učesnika, i to je moguće kod Engleza, uspela u samoj završnici da ostane u sedlu iako joj je kobila posle preskočene visoke prepreke pala na kolena, dok je njen iskusni kolega Hari Skelton izbačen kao iz katapulta posle pada konja koga je jahao.

Rejčel Blekmur
foto: Profimedia

Iz Slovačke stiže vest da se penzionisao poznati džokej Zdenko Šmida (48). Radi se o jednom od najboljih džokeja centralne Evrope koji je u Slovačkoj šest puta bio šampion-džokej. U Srbiji je najveći uspeh ostvario pobedom u "Memorijalu kralja Aleksandra" (2400m) u Šapcu sa grlom Artistom 2012, a pobeđivao je i na najvećim trkama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Pavlović: Markoni LP je fenomen, podvig odgoja iz Srbije

Ekspert za konjske trke i pogotovo kupovinu i prodaju galopera, Aleksandar Pavlović za Kurir kaže da je srpski konj za Evropu Markoni LP, koji je u treningu u Češkoj kod Vaclava Luke mlađeg, neverovatan fenomen i podvig odgoja iz Srbije!

Privatna Arhiva
foto: Facebook

- Meni su njegovi rezultati fascinantni, s obzirom da je konj odgojen u Srbiji. Napravio je čudo pobedom u trci "Kinčem dij" u Budimpešti, zaradivši 20.000 evra. Konj je fenomenalan - naglasio je Aleksandar Pavlović.

Četvorogodi kastrat Markoni LP, čiji je vlasnik Vladan Damjanović, prvi čovek ergele "Lastin put" iz Belića kod Valjeva, trebalo je nedavno da trči u veoma jakoj "listed trci" u Lionu, ali je procenjeno da je bolje da se još malo odmori. Kako se saznaje, Markoni LP će do kraja godine imati još jednu trku, najverovatnije u decembru na stazi od sintetike na pariskom hipodromu "Lonšan", gde se trči, doduše na travi, najprestižnija trka na svetu "Trijumfalna kapija".

Susret vozača iz Mađarske i Srbije na "Kinčem parku"

Tradicionalni kasački susret vozača iz Mađarske i Srbije, održan je u subotu na hipodromu "Kinčem park" u Budimpešti. Jedan od najboljih vozača kasača u Mađarskoj Veljko Mažić, nekada učenik Zvonka Bogdana, ostvario je pobedu u trci "Beograd dij" sa grlom Plej d Gejm (1900m, autostart, 1:17,7), koje je u vlasništvu štale "Drim kečer" iz Sombora (trener Vladimir Pribić), a u ime porodice pehar je primio Branislav Jokić, otac NBA superstara Nikole Jokića.

Veljko Mažić
foto: UKSS

Od naših vozača pobedu je u sulkama zabeležio Subotičanin Goran Zolnaji sa šestogodim grlom Zante Font, dok je Veljko Mažić slavio i sa kasačem Bolidom Lakšmijem (1900m, autostart, 1:16,4). Pobedu je ostvario i Zoltan Vekaš Veki iz Subotice, sa grlom Zam Glik (autostart, 2500m, 1:21,1), a zapažen je svakako bio i poznati vozač, trener i odgajivač kasača Branislav Mukić iz Palića, zatim Kragujevčanin Miodrag Pantić, Vladimir Pribić...

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track