GALOP NA BEOGRADSKOM HIPODROMU U SENCI OŠTRE BORBE NINE ŠOBOTE SA ZORANOM JANJUŠEVIĆEM: Ko polaže pravo na štalski krug?
Foto: Kurir sport/Lazar Delić

KONJIČKI SPORT

GALOP NA BEOGRADSKOM HIPODROMU U SENCI OŠTRE BORBE NINE ŠOBOTE SA ZORANOM JANJUŠEVIĆEM: Ko polaže pravo na štalski krug?

Ostali sportovi -

U nedelju na hipodromu kraj Careve ćuprije održan ovogodišnji poslednji, sedmi, trkački dan, pobednik galopske "Trke grada Beograda" trogodac Tintoreto koga je jahao miljenik beogradske publike Miloš Milojević Struja

Poslednji ovogodišnji trkački dan na Beogradskom hipodromu ostao je u senci sukoba Nine Šobote, koja ima 12 sportskih konja za preponski sport i školu jahanja (KK "Pestiž") i Zorana Janjuševića, bivšeg predsednika Saveza za konjički sport Srbije i nekada visoko pozicioniranog "bezbednjaka", koji je do ove godine slovio kao glavni čovek konjičko-sportskog centra "L`amur Du Ševal", gde su se održavala glavna takmičenja u preponskom sportu.

Privatna Arhiva
foto: Instagram

Nina Šobota tvrdi da je dobila veliku podršku svih na Beogradskom hipodromu koji su koristili ovaj prostor u sportske svrhe, te da će još žešće nastaviti borbu da se "sporni sportski objekti" vrate i ponovo koriste za konjički sport.

- Te objekte je uzurpirao Janjušević, i to uz pomoć vladajućih strukura pre 2012. godine. Tu podršku je obilato koristio i hteo je sportskim objektima da promeni namenu i pretvori ih u komercijalne. No, sada te podrške više nema i konačno imamo mogućnost da se borimo i izborima za svoja sportska prava. Više se ne osećamo bespomoćno, a Januševićevoj samovolji je konačno došao kraj - veoma je oštra u napadima Nina Šobota, koja ima i načelnu podršku JP "Beogradski hipodrom", čiji je direktor Veljko Rosić.

Zoran Janjušević
foto: Vladimir Šporčić/Marina Lopičić

Međutim, Janjušević je već dugo u konjičkom sportu, a svi pokušaji da mu se poremete planovi u štalskom krugu Beogradskom hipodroma, zasad nisu dali nikakve rezultate. Kako se saznaje, Šobota i Janjušević su imali i direktne sukobe na "spornoj teritoriji", čije je rešavanje u isključivoj nadležnosti gradskih vlasti Beograda, pa se očekuje i njihova reakcija.

Iako su organizatori najavili da će nagrade pobednicima u nedeljnoj glavnoj galopskoj trci predati gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, to se ipak nije dogodilo, iako je Skupština Beograda bila pokrovitelj celog trkačkog dana. Pred oko 1.500 gledalaca po lepom jesenjem vremenu, "Trku grada Beograda" (2200 m, 500.000 dinara) dobio je dorati trogodac Tintoreto (džokej Miloš Milojević Struja, trener Miroslav Kolar, vlasnik Dejan Stojadinović), koji je za pola dužine konjskog tela bio bolji od Jojobe (Milan Konkolj), treći je bio pobednik važnih trka u Zobnatici i Šapcu Ajskenig (Aleksa Stanarević), a četvrti Vor Master (Kristijan Njezi), koji je u treningu u Beogradu kod braće Branislava i Mihajla Vasića. Pobedničko vreme na beogradskom pesku 2:26,2. Miloš Milojević Struja je omiljen džokej beogradske publike, ali i Nine Šobote.

Privatna Arhiva
foto: Instagram

Dvogodački "Memorijal Antona Karnera" (1600 m, 200.000 dinara) dobio je autsajder Iks Faktor (džokej Norbert Nađ, trener Bojan Šendeković, vlasnik Šefik Zulić), u oštroj borbi ispred dva ženska grla Ankare (Darko Ljubomirović) i Mistik Bel (Milan Konkolj), dok je četvrti bio Đole Bas (Rizvan Sakić).

Pobednik sprinterske trke na 1200 metara je Dante`s Pik Bojana Šendekovića, koga je jahao njegov prvi džokej Aleksandar Šašić, a na istoj distanci za dvogoce pobedila je Markaza (džokej Rizvan Sakić, vlasnik Šotrin RS), takođe u treningu kod Bojana Šendekovića. Trku na 1800 metara dobio je kastrat Medžik Lut (džokej Goran Mešetović, trener Dušan Pajić, vlasnik štala "Gilgameš" koju je predstavljao Nebojša Ivić). U poslednjoj trci je pobedio četvorogodi Kalipso (Milan Konkolj).

Privatna Arhiva
foto: Instagram

U Sremu između Šimanovaca i Deča, u modernom i lepo uređenom konjičkom centru "Horsland" za vikend je održano otvoreno prvenstvo Srbije u preskakanju prepona za mlade konje (četiri, pet, šest i sedam godina), a pobednik je Ivan Stevanović na konju Dr Lav iz KK "Viking" (105 cm). U takmičenju u visini prepona 110 cm pobednica je Jelena Dimitrijević (MBM), koja je bila druga na 125 cm, na konju Konor per ("Rojal S Hors").

Luis Fernando, plaćen 40.000 funti, stiže u Srbiju!

Houson i Houldsvort Bladstok iz Engleske sa agentom Hagasom su formalno za prvog čoveka KK "Perjanik" i predsednika Srpskog galopskog saveza Andriju Jovićevića kupili konja za čak 38.000 gvineja (oko 40.000 funti). Radi se o zekanu izuzetnog pedigrea koji se zove Luis Fernando, oždrebljenom 2019. godine u Irskoj - otac Australija (Velika Britanija), majka Bivičed (Irska), deda po ocu irski super-pastuv Galileo, koji je uginuo nekoliko dana pre svog 23. rođendana, a u priplodu njegov "skok" dostizao je cenu i od milion evra!

Privatna Arhiva
foto: Tattersalls

Portparolka Srpskog galopskog saveza Iva Vitanović je zvanično objavila da su vlasnici iz Srbije na aukciji u Njumarketu za sledeću sezonu kupili 18 galopera. Inače, kako Kurir saznaje Andrija Jovićević je u Njumarket došao pravo iz Njujorka, gde je bio zbog poslovnih obaveza.

Kobila srpskih vlasnika Strejf druga u Budimpešti

Kobila Strejf stara pet godina (džokej Tamaš Nađi), u vlasništvu štale iz Srbije "Belrejsing" (braća Verko i Željko Radukić, Dejan Vujičić i Bojan Stanivuković), bila je druga na hipodromu Kinčem park u Budimpešti u trci na 1800 metara. U 40 startova ove godine u glavnom gradu Mađarske, konji iz štale "Belrejsing" su bili čak 33 puta u nagradama, što je veliki uspeh za srpski galop na inostranoj sceni.

Pobeda Jokićevog kasača u Srbobranu

U Srbobranu je održan treći kasački sastanak, a šampionat omica (2100m, autostart) je pripao je Sari Vogan AT (vozač Branko Skenderović), u vlasništvu Enimal rejsing tima iz Zmajeva, uz ostvareno vreme 1:18,2 prosečno po kilometru.

U glavnim trkama na 1600 metara pobedili su Serijal Kiler NP (Bojan Kečenović), vreme 1:17,2, a pobednik je i četiri godine stara Plej d Gejm u vlasništvu NBA superstara Nikole Jokića, čiji je vozač i trener Vladimir Pribić, vreme 1:17,6. Dve pobede u sulkama je ostvario i veliki majstor kasačkog sporta iz Palića Branislav Mukić.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track