00:25

MEGASENZACIJA U PARIZU: Veliki trijumf Nemaca, četvorogodi TOKVATOR TASO sa džokejom Reneom Pišulekom potukao sve favorite!

trijumfalna kapija

MEGASENZACIJA U PARIZU: Veliki trijumf Nemaca, TORKVATOR TASO koga je jahao Rene Pisulek potukao sve glavne favorite!

Ostali sportovi -

U jubilarnom 100. izdanju najprestižnije galopske trke na svetu i najskuplje u Evropi šokantan ishod, kvota na pobednika u francuskom PMU 70, kod engleskih bukmejkera čak 81! Na hipodromu "Lonšan" 50.000 gledalaca, baron Rotšild i katarski šeik Al Tani nisu krili ponos i zadovoljstvo, bez najboljeg džokeja sveta Frenkija Detorija u najvećoj trci konja na svetu

Megasenzacija se dogodila na pariskom hipodromu Lonšan u Bulonjskoj šumi, jer je četvorogodi alati konj iz Nemačke Torkvator Taso sa džokejom Reneom Pisulekom priredio ogromno iznenađenje i potukao glavne favorite. Bio je to šokantan ishod za veliku većinu od ukupno 50.000 gledalaca, jer je kvota na iznenađujućeg pobednika na francuskom PMU bila 70, a kod engleskih bukmejkera čak 81! Trener Marsel Vajs je najavljivao dobru trku, ali prošlogodišnji konj godine u Nemačkoj je premašio njegova očekivanja u prestonici Francuske. Ostvareno vreme na klizavoj travnatoj stazi, iako je kiša prestala da pada pre trke, bilo je 2:37,62.

Privatna Arhiva
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Torkvator Taso je za tri četvrtine konjskog tela bio brži od petogode kobile Age Kana Tarnave (džokej Belgijanac Kristof Sumilion, trener Irac Dermot Veld), koja je prošle godine sa istim jahačem, živom legendom u Francuskoj, pobedila na Lonšanu, a sada je malo zaostala za čudesnim nemačkim konjem. Treće mesto je pripalo Harikan Lejnu (džokej Džejms Dojl, trener Čarli Eplbaj, vlasnik vladar Dubaija šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum - štala Godolfin), a četvrti je bio pobednik engleskog derbija i najbolje ocenjeni galoper (128) na svetu, takođe Godolfinov Adajar (Vilijam Bjuik). Peti je bio trogodac Silivej (džokej Frank Blondel, trener Sedrik Rosi), a trogoda omica Snoufol (Rajan Mur), koja je u treningu kod jednog od najboljih trenera na svetu Irca Ejdena O'Brajena, završila je trku kao tek šesta. Inače, zanimljivo je da je oždrebljena u Japanu.

Pobednik dolazi iz štale Auenkele (plaćen je kao jednogodišnjak 24.000 evra na aukciji u Baden Badenu u oktobru 2018), a iako je pre dve godine vlasnik pobedničkog grla bio takođe iz Nemačke, kada je u Parizu izvanredni Valdgejst pobedoi kobilu iz Engleske Enejbl i tako je sprečio da ostvari istorijski treći trijumf, svirana je tada himna Francuske, jer je galoper bio u treningu kod Andrea Fabrea.

Ovo je treći put da pobeđuje nemački konj, posle trijumfa u "kapiji" Star Apila (1975) i čuvene Danedrim (2011), koja je kupljena za malo novca, a vlasnicima je pre deset godina u Parizu donela milione. U pripremi za "Trijumfalnu kapiju" Torkvator Taso je u Nemačkoj osvojio Veliku nagradu u Baden Badenu, a trener Vajs je rekao da je uvek bio poseban od svoje dve godine.

- Nemački konji su trijumfovali u Parizu kada je najvažnije, mada kladionice nemaju poverenja u nas. Sada smo im pokazali da su im procene bile pogrešne - rekao je Vajs.

Privatna Arhiva
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Zanimljivo je da u 100. "Trijumfalnoj kapiji" nije bilo slavnog džokeja, jednog od najvećih u istortiji Italijana sa stalnim angažmanom u Engleskoj Lanfranka 'Frenkija' Detorija, jer je odlična kobila Lav koju je trebalo da jaše povučena pre trke zbog povišene temparature.

Za odličnog irskog džokeja Rajana Mura koji je bio šesti sa jednim od potajnih favorita, interesantnim ženskim grlom Snoufol, pobeda nemačkog konja i nije toliko iznenađenje, mada oni često budu ispod radara trenera iz Francuske, a pogotovo Velike Britanije i Irske.

- Mnogi su ga potcenili, ali taj konj nije uopšte loš - rekao je Mur.

Ispostavilo se ne da nije loš, nego je u Parizu bio bolji i od najboljih.

Privatna Arhiva
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Zadovoljstvo organizacijom dvodnevnog trkačkog dana u Parizu i posebno 100. izdanjem "Trijumfalne kapije", najveće galopske trke na svetu sa nagradnim fondom od pet miliona evra, nisu krili ni Edvard de Rotšild, predsednik Francuskog galopa, kao i šeik Abdulah bin Kalifa Al Tani, jer je glavni sponzor i ove godine bila država Katar. Baron Rotšild je predao pehare pobednicima iz Nemačke zajedno sa princezom Anom, ćerkom britanske kraljice Elizabete II.

Na francuskom totalizatoru PMU fond za "kvintu+" bio je neverovatnih tri miliona evra, ali mogućnost da se pogodi prvih pet po redu u "Trijumfalnoj kapiji", s obzirom na krajnji epilog, bila je gotovo nikakva. Sa Ostrva stižu vesti da su bukmejkeri izuzetno zadovoljni, jer na nemačkog konja niko nije uložio ni peni!

Toni Parker u centru pažnje

U padoku pred najveću trku konja na svetu, u centru pažnje je bio čuveni francuskii košarkaš i NBA igrač Toni Parker, sa kojim su mnogi želeli da se slikaju. Izgleda, da je poput našeg Nikole Jokića i Parker ozbiljno zainteresovan za trkačke konje, pa je u poslednje vreme redovan gost na hipodromima u Parizu.

00:25

MEGASENZACIJA U PARIZU: Veliki trijumf Nemaca, četvorogodi TOKVATOR TASO sa džokejom Reneom Pišulekom potukao sve favorite!

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track