JUBILARNA STOTA "TRIJUMFALNA KAPIJA": Najveća galopska trka na svetu vredna 5 MILIONA EVRA, prestiž mnogo važniji od novca!
Foto: Kurir sport/ Lazar Delić

kurir u parizu

JUBILARNA STOTA "TRIJUMFALNA KAPIJA": Najveća galopska trka na svetu vredna 5 MILIONA EVRA, prestiž mnogo važniji od novca!

Ostali sportovi -

Baron Edvard de Rotšild, dugogodišnji predsednik francuskog galopa, očekuje pun kapacitet od 50.000 gledalaca, a mogu da uđu samo oni koji su vakcinisani i imaju tzv. kovid propusnice. - Prvi favorit petogoda kobila Age Kana Tarnava, kvota oko 4

U nedelju na pariskom hipodromu "Lonšan", na programu je jubilarno 100. izdanje najprestižnije galopske trke na svetu "Trijumfalna kapija" (za sva muška i ženska grla od tri godine i starija na 2400 metara). Radi se o najskupljij trci u Evropi, sa nagradnim fondom od čak 5 miliona evra, a zanimljivo da je i ove godine glavni sponzor država Katar!

Privatna Arhiva
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Baron Edvard de Rotšild, dugogodišnji predsednikk francuskog galopa, očekuje maksimalnu popunjenost, dakle 50.000 gledalaca (mogu da uđu samo vakcinisani i oni koji imaju tzv. kovid propusnice). U subotu, prvoga dana spektakla u Bulonjskoj šumi, bilo je kišovito i prohladno vreme, a slično se očekuje i u nedelju, tako da će najbolji galoperi, ali i džokeji, treneri i vlasnici biti na velikom ispitu, pogotovo ako široka travnata staza bude suviše mekana, pa i teška. Za razliku od Engleske, u Parizu se trči na desno.

U startnoj mašini biće 15 konja, a početak trke je u 16.05 časova u nedelju. Prvi favorit je petogoda kobila Age Kana Tarnava (kvota oko 4), koju će jahati prekaljenii Belgijanac Kristof Sumilion, jedan od najboljih džokeja ikada u Francuskoj. Visoko se još kotiraju derbi pobednik u Engleskoj Adajar (džokej Vilijam Bjuik), čiji je vlasnik Godolfin, odnosno vladar Dubaija i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, koji će u trci imati još jednog odličnog konja Harikan Lejna, koga će jahati Džejms Dojl. Visoko se kotira i Snoufol koji je u treningu kod čuvenog Irca Ejdena O'Brajena, u sedlu će biti njegov prvi džokej Rajan Mur.

Privatna Arhiva
foto: France Galop

Vlasnici galopera koje trenira O'Brajen su trojica izuzetno uticajnih ljudi u industriji konjskih trka: Džon Manjijer, vlasnik najvećeg svetskog centra za uzgoj trkačkih konja sa bazom u Irskoj i jakim ispostavama u Americi i Australiji, zatim Majkl Tabor, nekrunisani "kralj kockanja", potiče iz rusko-jevrejske emigrantske porodice koja se nekada prezivala Taborovski i Derik Smit, vlasnik skupocenih jahti na Barbadosu. Prema Forbsu najbogatiji vlasnici trkačkih konja na svetu su braća Alen i Žerar Verthemer, koji stoje iza modne kuće "Šanel", ali ovi enormni bogataši jevrejskog porekla neće imati predstavnika u najvećoj svetskoj trci, i to u njihovom Parizu, gde je, ipak, u nedeljnoj trci dvogodaca njihovo grlo Asakaba zauzelo četvrto mesto..

Za industriju konjskih trka, koja je u Evropi najjača u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kažu da su "kralkjevski" i sport kao nijedan drugi. Do sada nikome nije uspelo da tri puta pobedi na "kapiji", a najbliža tom za sada nedostižnom podvigu bila je kobila Enejbl, sa najboljim džokejom na svetu Italijanom sa stalnim angažmanom u Engleskoj Lanfrankom Frenkijem Detorijem, koji je i u subotu na "Lonšanu" ostvario dve pobede. O njoj je brinuo izuzetni engleski trener Džon Gosden, ali posle dva trijumfa, usledilo je neočekivano drugo mesto, a prošle godine je podbacila i odmah je "penzionisana". Sada ćemo u 100. izdanju dobiti super-šampiona galopa, a ko će to biti sa nestrpljenjem se iščekuje, pogotovo ovde u Parizu, vodećem svetskom centru u konjičkom sportu.

Veliki broj prostitutki u blizini hipodroma

U blizini hipodroma "Lonšan", na ulicama se može videti veliki broj prostitutki, što i ne čudi jer na ovakve događaje dolazi i dobrostojeća publika. Još ko dobije i na kladionici, eto razloga više da se malo i razonodi, pa da svima bude lepo.

Lepo oblačenje važi i za novinare

Pored francuskih, najviše akreditovanih novinara u Parizu ima iz Velike Britanije, Japana, Nemačke, Irske, Italije, SAD, Australije, a Kurir je jedini medij sa prostora zapadnog Balkana. Lepo oblačenje je obavezno i za novinare, a ako u medija centru procene da je neko neprikladno obučen, mogu da ga udalje.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track