Foto: Shutterstock

Vodite računa da se ne zarazite

OBAVEZNO OPERITE NOVE KRPICE: Prilikom probanja garderobe na golu kožu možete da pokupite mnoge OPASNE viruse ili bakterije

Žena

Perete li odmah tek kupljenu garderobu? Ako nemate ovu naviku, možda ćete je dobiti nakon što pročitate rezultate ovog istraživanja.

Doktor Filip Tijerno, direktor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu u Njujorku, imao je priliku da vidi šta se skriva ispod rukava i nogavica tek kupljene odeće.

Garderoba je skupljena u različitim buticima, uključujući i one sa markiranom robom. Nakon uzimanja uzoraka pokazalo se da je većina garderobe natopljena znojem, kožnom florom, kvascima, mikrobima iz fekalija i vaginalnim izlučevinama.

foto: Shutterstock

"Pojedina odeća je užasno kontaminirana mnogim štetnim organizmima što ukazuje da je veliki broj ljudi isprobao tu garderobu. U neku ruku, dodirujući ove komade garderobe kao da dodirujete nečiji pazuh ili međunožje. Zato bi bilo dobro zaštititi se. Najverovatnije vam neće biti ništa, u većini slučajeva ništa se loše ne dogodi, ali ovo ipak predstavlja potencijalnu opasnost", kazao je dr Tijerno i dodao kako isprobavanjem ove odeće može da se raširi vrlo gadan tip proliva, možete "pokupiti" i želudačne viruse ili bakterije otporne na antibiotike.

Kako se zaštititi?

Svakako operite tek kupljenu odeću, a kad je probate uvek imajte na sebi neki sloj zaštite - ne oblačite stvari na golu kožu!

foto: Shutterstock

Kurir.rs/N.B.

Bonus video: