VODIČ ZA BESPREKORAN VEŠ: Omiljena odeća vam više ne izgleda isto, a evo šta treba da uradite!
Foto: Profimedia

SAVETI

VODIČ ZA BESPREKORAN VEŠ: Omiljena odeća vam više ne izgleda isto, a evo šta treba da uradite!

Žena -

Vaša omiljena garderoba vam izgleda prljavo i nakon pranja, a boja više ne izgleda isto? Vreme je da razmislite kako je održavate

Razdvajanje odeće po boji, vrsti tkanine i nivou zaprljanosti definitivno utiče na duži vek trajanja. Iako preskakanje sortiranja ne znači da će odeća biti uništena, ako imate vremena i sredstava za odvojeno pranje veša, primetićete kako će vaša odeća duže izgledati novo, pogotovu ako je perete na hladnom programu. Razvrstavanje odeće pre pranja u mašini solidna je strategija za postizanje dobrih rezultata pranja. Pranje tamnih i svetlijih predmeta zajedno nikako nije dobra ideja, jer će svetlija odeća sigurno poprimiti malo tamne boje...

Kako da sortirate veš? Počnite sa čitanjem uputstava sa etikete, naročito ako je odeća nova, a i ako ste vi početnik u pranju veša. Etikete će vam pomoći da odredite pravu temperaturu vode, ciklus mašine i temperaturu sušenja.

Devojka, Pranje Veša
foto: Shutterstock

Hemijsko, mašinsko Uvek odvojite odeću koju možete prati sami od one koja je za hemijsko čišćenje, odnosno kojoj je potrebna posebna pažnja. Nakon ovoga, ostatak veša razvrstavajte po boji.

Svetla, tamna Svetla odeća je bela, pastelna i svetlo siva. Tamna odeća je mornarsko plava, braon, tamno siva, crna i crvena.

Vrste materijala Odvojite farmerke i pamučne majice od laganih sintetičkih tkanina ili osetljivog donjeg veša. Osetljivi veš možete da stavite u mrežastu kesicu pre stavljanja u mašinu. Takođe, odvojite pamučne peškire koji stvaraju dlačice od odeće i pokrivača od mikrovlakana kako biste smanjili količinu dlačica.

Pranje veša
foto: Profimedia

Jako zaprljani komadi Komade koji su jako zaprljani takođe treba odvojiti. Blatnjavu odeću ili masnu radnu odeću ne treba prati s lagano zaprljanom odećom jer se prljavština može ponovo prenositi na druge tkanine.

(Foto: Profimedia)

00:50

PEŠKIRI MOGU BITI MEKANI I BEZ OMEKŠIVAČA: Žena podelila VRHUNSKI TRIK za pranje! Stavila ih u kadu i uradila OVO! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track