TEHNOLOGIJA

POSETILI SMO NAJVEĆI SAJAM MOBILNE TEHNOLOGIJE NA SVETU Rudnici bez rudara, foto-roboti u fabrikama - BUDUĆNOST JE STIGLA! (VIDEO)

Tech

WMC, najveći samit mobilne tehnologije, vratio se ove godine u punom sjaju, pa je od 28. februara do 3. marta okupio najveća tech imena sadašnjice, iz 183 zemalja sveta, uključujući Huawei, Oppo, Samsung, Google, Metu...

foto: Kurir

Barselona je tradicionalno postala centar ICT industrije u ovim danima, a 5G tehonologija, FinTech, CloudNet, Internet of Everything i prednosti AI bile su teme u fokusu ovogodišnjeg okupljanja.

foto: Kurir

Naša ekipa posetila je štand kineskog diva, kompanije Huawei - koja je u impozantnom dizajnu gotovu celu salu 1 ovog sajma pretvorila u dvoranu svojih ideja za budućnost.

Tako smo, pored uređaja ove kompanije, mogli da vidimo pametne domove, kancelarije, fabrike - i uopšte, kako će 5G tehnologija i AI promeniti budućnost, koja je, sudeći po onom što je izloženo u Barseloni, već stigla.

foto: Kurir

Tako smo mogli da vidimo ideju rudnika gde niko od rudara ne ide ispod zemlje, i sve operacije su uz pomoć softverskog rešenja i 5G hardvera obavljaju na površini, ili foto-robota koji kontroliše ispravnost uređaja na proizvodnoj traci - tako što šalje fotografije svakog od njih u sistem koji ocenjuje da li je sve na proizvodu ispravno. Ideja za budućnost je mnogo, i sve su vredne pomena - a iza njih je ideja: osvetlimo budućnost!

foto: Kurir

Kompanije se poigrala sa nazivom globalnog filmskog hita "Don't look up", koji govori o katastrofi koja sledi svetu, a svi je potpuno ignorišu, pa je tako govor predsednika kompanije, Guo Pinga, počeo sa ohrabrenjem: Huawei ne veruje da će budućnost planete biti kao u popularnom filmu! Kompanija zove sve da "osvetlimo budućnost".

foto: Huawei

- Da bismo videli budućnost, moramo da pogledamo gore, iznad politike, iznad retorike. Pogledajmo gore, pogledajmo napred - poručio je Ping, i otkrio da su digitalizacija i smanjenje emisije ugljenika dve "goruće" teme ICT industrije.

foto: Kurir

- Danas nam je potrebno više od snage digitalne ekonomije, potrebna nam je dugoročna vitalnost. Dakle, moramo razmotriti novu dimenziju, smanjenje ugljenika. Imajući u vidu taj cilj, Huawei će značajno povećati investicije u osnovne tehnologije i zajedno sa partnerima radićemo na preoblikovanju fundamentalnih teorija, arhitekture računara i softvera, rekao je Ping.

foto: Kurir

Kompanija se inače vodi strategijom "više bitova, manje vati", i obavezala se da svoju infrastrukturu učini 2,7 puta energetski efikasnijom. Istraživanja pokazuju da bi praćenje globalnih podataka o uticaju na životnu sredinu moglo da smanji emisiju ugljenika na svega 12 odsto današnje potrošnje, saopšteno je iz kompanije Huawei.

foto: Kurir

Ping se osvrnuo i na razvoj digitalne ekonomije, i podelio prognozu da će preko 50 odsto ovogodišnjeg BDP na globalnom nivou biti digitalizovano, i da je potražnja za ovim proizvodima sve veća i da će prevazići trenutne resurse.

foto: Kurir

Utisak je da je Huawei na MWC 2022 pozvao ICT industriju na akciju i otrežnjenje, jer budućnost može biti svetla, ako, za razliku od aktera u Netfliksovom filmu, pogledamo u nju i učinimo je takvom.

foto: Kurir

(Kurir.rs/A.Krunić)

Bonus video: