stvara se novi zid u evropi

ČETVRTI PAKET SANKCIJA RUSIJI ZBOG INVAZIJE NA UKRAJINU! Karijerni diplomata Milivojević o posledicama koje će Evropa osetiti

Evropska unija usvojila je četvrti paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da će taj potez najviše naštetiti samoj Evropi.

Društvo
foto: Kurir televizija

Gostujući u emisiji "Puls Srbije" zajedno sa ekonomistom Aleksandrom Stefanovićem, Milivojević je istakao da se zbog uvođenja sankcija stvara novi zid u Evropi.

- Za ovu luksuznu robu se ne sekiram, ali što se tiče energenata znači da slede ono što je Vašington učinio nedavno i da Brisel ustvari sledi sve one mere koje preduzima Vašington. To nije ništa novo, Rusija je već sa tim suočena. Ali nije reč o tome, reč je o dve trećine čovečanstva koji ne uvode sankcije i tu ćemo videti stvari efekat tih sankcija. Arapske zemlje se nisu opredelile za sankcije, tako da ove sankcije najviše pogađaju Evropu i najviše mi trpimo. A ne zaboravimo štetu koju će pretrpeti Ukrajina, drugo, novi zid u Evropi i treće sama Evropa. Sve se događa u Evropi po treći put u novijoj istoriji - rekao je Milivojević gostujući u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji.

foto: Kurir televizija

Sankcije bi trebalo da uključe zabranu uvoza ruskog čelika i gvožđa i zabranu izvoza luksuzne robe, uključujući automobile u vrednosti većoj od 50.000 evra, kao i zabranu investicija u naftne kompanije i sektor energetike.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da rusko ukrajinski sukob gura Evropu u recesiju.

- Što se tiče prvih mera, to je minorno povećavanje postojećeg paketa sankcija. U vreme rata svakako niko ne bi investirao, nisam video da je neko sa sigurnošću govorio o tome kako će Evropa izgledati nakon ovog rata. Sve dok se još uvek nadamo rešenju ovog problema u razumnom roku možemo da se izvučemo prilično neoštećeni. Rusko ukrajinski sukob gura Evropu u recesiju - kaže Stevanović.

foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: