Foto: Chris Pizzello, AP

analiza

SANDRA PEROVIĆ O SKANDALU NA DODELI OSKARA: Neprimerena šala Krisa Roka, Vil je samo štitio svoju porodicu

Kultura

Porodična drama "CODA" (akronim za dete gluvih roditelja) dobio je Oskara za najbolji film 2021. godine, pobedivši velike favorite poput ostvarenja "Šape pasje", "Belfast" i "Ne gledaj gore".

Vil Smit šokirao je prisutne, ali ne zbog osvojene nagrade za najboljeg glumca već zbog nezapamćenog skandala jer je na bini lupio šamar Krisu Roku.

foto: Gordan Jović/ Rts

Filmska kritičarka Sandra Perović i urednica na RTS smatra da incident na dodeli Oskara ipak nije deo dobro osmišljenog scenarija.

- Za svaku osudu je čin Vila Smita. Ali je za osudu i neumesna šala Krisa Roka upućena Smitovoj supruzi. Komentar komičara je bio potpuno neprimeren zato što je Džejda Pinket Smit obrijala glavu jer se bori sa alopecijom. Ona ima autoimunu bolest, a Kris Rok je prokomentarisao da bi mogla da igra u drugom delu filma "Redov Džejn" Ridlija Skota zbog frizure koju ima Demi Mur. Da nije reč o unapred osmišljenom oskarovskom igrokazu, potvrdila je višeminutna intimna ispovest Vila Smita, kad je kroz suze citirao Denzela Vošingtona, koji mu je rekao: "Kad doživiš najblistaviji deo svoje karijere, đavo dođe po svoje." Smit je naveo da ceo život nastoji da bude ambasador ljubavi koji štiti svoju porodicu i da više ne može da se nosi s raznim provokacijama koje umetnici moraju da istrpe zarad šou-biznisa sa osmehom na licu - kaže Sandra Perović.

foto: Profimedia

Rok se pre Smitovog udarca našalio na račun obrijane glave Vilove supruge Džejde Pinket Smit.

- Džejda nosi kratku kosu jer ima problem sa opadanjem i pečatima na glavi - alopecijom. Izgleda kao Demi Mur u filmu "Redov Džejn". Jedva čekam njegov drugi deo - izgovorio je voditelj.

Vil Smit odmah je reagovao rekavši:

- Ne uzimaj ime moje žene u svoja je*ena usta - a onda ustao, došao na binu i udario ga.

Vil Smit se u govoru po osvajanju nagrade Oskar izvinio Akademiji i svim prisutnima zbog ranijeg incidenta u kojem se činilo da je glumac udario kolegu Krisa Roka zbog šale na račun njegove supruge Džejde Pinket Smit.

- Ljubav vas tera da činite lude stvari - rekao je glumac primajući nagradu gotovo u suzama.

foto: Profimedia

Glumac je dobio nagradu za ulogu u filmu "Kralj Ričard", posvećenom teniserkama, sestrama Sereni i Venus Vilijams. Smit je dobio Oskara posle prve nominacije za tu nagradu pre 20 godina za ulogu u ostvarenju "Ali". I voditelj je bio uzdržan s komentarom:

- Ovo je najveća noć u istoriji televizije.

Međutim, ostaje sumnja da je ceo incident bio insceniran i deo dobro osmišljenog scenarija.

Kurir.rs

Bonus video: