Foto: EPA, Profimedia

neki su uspeli

OVE HOLIVUDSKE FACE SU GLUMILE SRBE: Travoltu UNIŠTILA kritika, njega su hvalili kao TESLU, a Monika Beluči se žalila na ovo!

Kultura

Mnogi uspešni holivudski glumci imali su priliku da glume na srpskom jeziku u stranim i popularnim filmovima.

Iako neki od njih ne znaju gotovo ništa o našoj zemlji, ipak u intervjuima vole da istaknu da im je drago što su se oprobali u radu na njima stranom jeziku.

foto: ATA images

Zahvaljujući reditelju Emiru Kusturici gledali smo čuvenu italijansku lepoticu, Moniku Beluči, koja glumi srpsku devojku sa sela u filmu "Na mlečnom putu". Ona je tada istakla i da je izuzetno teško savladati srpski jezik, ali joj je to na kraju pošlo za rukom, makar onoliko koliko joj je bilo potrebno za ulogu u ovom filmu.

foto: Profimedia

U filmu "Sezona ubijanja" Džon Travolta je glumio Srbina i izgovorio nekoliko rečenica na našem jeziku. On je tu tumačio vojnika Emila Kovača koji traži osvetu, ali su kritike na njegovu ulogu bile prilično loše.

foto: Printscreen/Instagram

Najveće iznenađenje možda je bio slavni Leonardo Dikaprio, koji je 2000. godine u filmu "Plaža" izgovorio čuvenu rečenicu: "Sutra ću putovati mnogo milja biciklom", na srpskom jeziku poše Blic.

foto: Profimedia

Priliku da glumi Srbina imao je i legendarni pevač Dejvid Bouvi, koji je udahnuo dušu Nikoli Tesli u filmu "Prestiž", u kom su glavne uloge imali Kristijan Bejl i Hju Džekmen. Iako nije izgovorio nijednu rečenicu na srpskom jeziku, Bouvi se potrudio da verno dočara izgovor engleskog sa srpskim akcentom, a za svoju ulogu dobio je samo pozitivne kritike. Slavni pevač tada je rekao da ga je Teslin rad dosta zainteresovao i da ga je mnogo istraživao kako bi što vernije odigrao ulogu.

foto: Profimedia

Nikol Kidman i Džordž Kluni tumačili su glavne uloge u filmu "Mirotvorac", čija radnja se odvija na području Bosne i Hercegovine. Tu je rumunski glumac Marčel Jurneš glumio Srbina Dušana Gavrića, koji je bio glavni negativac. Nažalost, glumac je pričao "tarzan" srpskim, a izgovor mu je bio veoma loš.

foto: Profimedia

Možda vam ime Kalan Mulvi ne znači mnogo, ali ako vam kažemo Drezik iz "Nestašnih godina", onda će svi koji su devedesetih pratili ovu čuvenu seriju znati o čemu se radi.

Ovaj buntovnik i srcelomac sa minđušom u obrvi je bio jedan od najpopularnijih glumaca i likova devedesetih, a zbog lošeg izgovora njegovog prezimena od strane kolega iz serije, dugo nam je trebalo da shvatimo da je njegov lik glumio iseljenika sa ovih prostora Bogdana Dražića.

foto: Printskrin

(Kurir.rs)

Bonus video: