Foto: Shutterstock

ODUŠEVIĆETE SE

TOP PET BESPLATNIH I JEDNOSTAVNIH TRIKOVA ZA FARBANJE JAJA: I manje vešte domaćice napraviće od USKRŠNJIH JAJA umetničko delo

Žena

Bilo da jaja farbaju prirodnim ili veštačkim bojama, svake godine, uoči Uskrsa, domaćice se trude da nekim novim motivom ili nijansama ukrase uskršnja jaja.

Pored tradicionalnih recepata za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, evo još nekoliko interesantnih trikova koji od jaja mogu napraviti pravo umetničko delo, a potpuno su besplatni.

Mramorna jaja

Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

foto: Printscreen/Youtube

Gumice

Gumice za teglu vežite unakrsno u svim pravcima preko jajeta i zatim ofarbajte jaja.

Oblici

Izrežite čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepite po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbajte u željenoj boji.

foto: Profimedia

Džak

Jaje uvijte u parče mrežastog džaka od krompira, čvrsto vežite koncem i kuvajte u boji.

Tradicija

Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat... Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

(Kurir.rs)

Bonus video: