USKRŠNJA DEKORACIJA: Donosimo vam 13 različitih TEHNIKA za farbanje JAJA!
Foto: Shutterstock

TRIKOVI I IDEJE

USKRŠNJA DEKORACIJA: Donosimo vam 13 različitih TEHNIKA za farbanje JAJA!

Žena -

Pored tradicionalnih recepta u lukovini sa listovima raznih biljaka, donosimo vam još nekoliko interesantnih ideja

Bilo da ste početnik ili stručnjak u dekorisanju jaja, vaša korpa će ovog Uskrsa sigurno impresionirati sve ukućane i goste. Donosimo vam sjajne i jednostavne ideje za farbanje jaja.

Džak - Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, pomorandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.

Tradicija - Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat... Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

uskršnja jaja, jaja, Farbanje Jaja
foto: Shutterstock

Mramorna jaja - Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

Ulje - U manju posudu sa farbom za jaja doliti kašiku, dve ulja. Kuvana jaja spustiti i brzo okretati.

Mrvice - Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezle.

Šljokice - Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo.

Brzo i lako - U kesu za zamrzivač sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje, može i više nijansi istovremeno, ubaciti kuvano jaje unutra i tapkati ga dok ne dobijete željenu boju i motiv.

Uskršnja Jaja
foto: Profimedia

Izgrebano jaje - Ako se jaje ne farba ravnomerno, negde boja uhvati jače a negde manje, izvadite ga iz farbe i žicom za sudove ili nožem izgrebite još malo ljusku i vratite u istu ili neku svetliju boju.

Bubamara - Ofarbati jaja u željenu boju, najbolje crvenu. Umutiti jedno belance viljuškom i četkicom praviti tufne na ofarbanom jajetu. Uvaljati u mak.

Jaja na pari - Tvrdo skuvana jaja ocediti od vode. U širu posudu sipajte oko 2 - 3 cm vode, na šerpu staviti cediljku i u nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomerno pospite raznobojne farbe u prahu za jaja pa sve dobro zatvoriti krpom ili poklopcem da para ne može da izađe iz posude. Kuvati na umerenoj vatri 10-ak minuta i dobićete neobično našarana jaja.

Tempera - Ako želite da oslikate već ofarbana jaja, u plitkoj činijici razblažite tutkalo, tako da voda bude samo blago zamućena. Još topla jaja uroniti u ovaj rastvor. Kada se osuše oslikajte ih motivima po želji temperama.

uskršnja jaja, vaskršnja jaja
foto: Profimedia

Voštane boje - Skuvana jaja iscrtati voštanim bojama pa tek onda farbati u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.

Svila - isecite stare svilene marame ili kravate na komade tako velike da mogu da obmotaju jaja. Šaru lepo namestiti jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Voditi računa da se štampana strana tkanine okrene prema jajetu. Čvrsto umotati u gazu, staru jastučnicu ili sličnu pamučnu tkaninu, vezati gumicom. Kuvati 20 minuta u vodi u koju su dodate tri kašike sirćeta.

(Kurir.rs)

00:06

PRAVOSLAVNI USKRS U BOLONJI! Jelisaveta po SRPSKOJ tradiciji jaja ofarbala u lukovini a tu su i ČARAPE! TEO MOŽE BITI SAMO PONOSAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track