TROMESEČNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA

DA LI STE SPREMNI DA BRANITE DRŽAVU? Već dogodine moguć povratak obaveznog vojnog roka EVO ŠTA KAŽU STRUČNJACI (ANKETA)

Služenje vojnog roka u Srbiji ima dugu tradiciju, još od stvaranja stajaće aktivne vojske, krajem 19. veka. Odlazak u vojsku je bio deo života i u miru i u ratu i svojevrstan osećaj obaveze i pripadnosti državi Srbiji.

Društvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi uskoro mogao ponovo da se uvede obavezan vojni rok, ovoga puta u trajanju od 90 dana. Međutim, konačnu odluku o tome doneće nova vlada i novi saziv Narodne skupštine nakon šire javne rasprave, pa bi samim tim, prvi regruti u kasarne mogli najranije 2023. godine.

Voditelja Goran Anđelković interesovalo je da li bi i danas Srbin rado išao u vojnike.

Nikola Antić, sa Instituta za nacionalnu i medjunarodnu bezbednost, istakao je da se posle 11 godina ništa nije promenilo i da bi Srbi rado branili svoju zemlju.

foto: Kurir Televizija

- Gledam na to isto kao što sam ga uvek gledao. To što čovek ide u vojsku, on ide da bi se obučio i stekao neka znanja da bi u nekom trenutku branio zemlju. Da li bi Srbin danas rado branio zemlju? Ja mislim da bi. NIšta se tu nije promenilo u odnosu na neko vreme koje je bilo ranije. Prvo odbrana najbližih, a onda svega ostalog. Oni ljudi koji misle da zato što postoji profesionalna vojska narod može da bude bezbedan. U velikoj su zabludi naročito ako se radi o zemljama koje su male kao naša zemlja. Aktivna vojska vam služi da kupite vreme da bi izvršili mobilizaciju. E sad sve je stvar logike. Da li će te obučavati ljude kada borbena dejstva krenu što je nemoguće ili ćete se pripremati u neko mirno vreme kada se to može desiti ili se neće desiti - rekao je Antić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti Univerziteta “Educons”, prof. dr Miroslav Bjegović, naveo je da obuka od 90 dana nije samo osnovna obuka. to je i sklop kolektivne obuke.

foto: Kurir Televizija

- Osnovna pešadijska obuka traje 4 nedelje. Ovde se govori o roku od 90 dana kada su se vojnici upućivali u kolektive i izvršili još jedan deo kolektivne obuke. Ceneći celokupnu situaciju naše bezbednosne izazove i rizike. Od kako je započeo ovaj ukrajinski sukob sada su to već i pretnje. Mislim da ovakav predlog jeste u pravom trenutku. Jer sam siguran da na određen način naš sistem nacionalne bezbednosti je ugrožen - rekao je Bjegović.

Prof.dr Duško Tomić, s Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog univerziteta u Ujedinjenim arapskim Emiratima, naveo je zbog čega bi vojni rok morao da krene najranije od 2023. godine.

foto: Kurir Televizija

- Uvođenje vojnog roka je nešto što je potreba sadašnjeg vremena i mislim da je to pravilna i adekvatna odluka. Smatram da u ovom trenutku moraju da se osposobe kapaciteti za prijem novih regruta. Kada to bude završeno 2023. godine, mi bi mogli da započnemo sa uvođenjem vojnog roka - rekao je Tomić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: