Temelj dobrog zdravlja

NE MOŽETE BEZ MESA? Ako isprobate OVIH 13 načina da u ishranu dodate VOĆE I POVRĆE, brzo ćete ih zavoleti i pomoći svom ORGANIZMU!

Život

Uživanje u ukusnoj hrani ne podrazumeva samo meso. I vi to znate, ali vas stare navike drže podalje od voća i povrća.

Ako napravite plan ishrane za poboljšanje zdravlja koji predlažu stručnjaci s Harvarda, vrlo brzo ćete se uveriti šta darovi prirode mogu da učine za vas.

Ishrana bogata voćem i povrćem može vam pomoći da držite krvni pritisak pod kontrolom, dostignite i održavate zdrav nivo holesterola, učinite da vaše arterije budu fleksibilne, zaštitite svoje kosti, održavate zdrave oči, mozak, probavni sistem i skoro svaki drugi deo tela.

Šestonedeljni plan za zdravu ishranu Medicinske škole Harvarda pomoći će vam da transformišete svoje navike u ishrani u program hranljivih i ukusnih izbora hrane koji može i treba da traje ceo život.

foto: Shutterstock

Primenjujući najnovije rezultate nauke o ishrani, za poboljšanje zdravlja srca, dugovečnosti, energije i vitalnosti stručnjaci kažu da bi ovo trebalo da uradite: .

1. Upoznajte svoje potrebe.

Prva stvar koju treba da uradite je da zapamtite da se preporučuju najmanje dve šolje voća i dve i po šolje povrća dnevno. Naravno, više je bolje!

2. Postavite cilj

Ako su voće i povrće prisutni u vašem jelovniku, ali u manjim količinama, počnite da jedete jedno voće ili povrće više dnevno. Kada se naviknete na to, dodajte još jednu i nastavite...

3. Budite lukavi

foto: Profimedia

Dodavanje sitno rendane šargarepe, tikvice ili drugog povrća (i voća!) u sos od testenine, mesne rolate ili čorbe je jedan od načina da dobijete dodatnu porciju povrća.

4. Probajte nešto novo

Ako su vam dojadile jabuke ili banane, jedite drugo voće. U mnogim prodavnicama možete naći i ono koje stiže iz egzotičnih krajeva, nije skupo kao nekad a slaže se i sa mesom.

5. Pravite smuti

Voćni smuti je ukusan način da započnete dan, a s njim možete i da ga završite.

foto: Shutterstock

6. Kombinujte

Pokušajte da umočite sveže ili bareno povrće u humus ili drugi namaz, začinjen jogurt ili ga obogatite s malo dresinga (ne preterujet!). Možete i da nanesete malo putera, posebno onog od kikirikija, na bananu ili krišku jabuke.

7. Jednostavno

Napravite pire od avokada, sos sa paradajzom isečenim na kockice i lukom. I pasirani kuvani ili sveži mladi spanać je takođe ukusan kao sos. Sve možete da koristite kao namaz za sendviče.

8. Zdravo jutro

foto: Profimedia

Odbacite ujutru razna paciva, zamenite ih omletom sa lukom, paprikom i pečurkama, ili pojačajte jutarnje žitarice i ovsene pahuljice sa šakom jagoda, trešanja, borovnica ili suvog voća.

9. Sok

Čaša od 2 dl soka od povrća sa niskim sadržajem natrijuma daje vam punu porciju povrća i štedi vam šećer.

10. Roštiljajte bez ili sa malo mesa

Isecite luk, šargarepu, tikvice - šta god imate pri ruci - premažite maslinovim uljem, dodajte malo balzamiko sirćeta i ispecite u tiganju. Roštilj je još jedan način da se istakne ukus povrća.

Koristite pečeno povrće ili povrće sa roštilja kao prilog, stavite ga na sendviče ili dodajte u salate. Isto možete da uradite sa voćem.

11. Neka neko drugi radi posao za vas

Ako ste u stisci sa vremenom, nabavite pripremljene proizvode, od gotovih salata do smrznutih mešavina za prženje i narezanog voća.

12. Poboljšajte prirodu

Začinite povrće začinima, seckanim orašastim plodovima, balzamiko sirćetom, maslinovim uljem ili drugim specijalnim uljima. Čak i mrvica naribanog parmezana može da oživi povrće. Sve to isto možete da uradite i sa voćem.

13. Ne odustajte od deserta

Probajte bilo koju vrstu voća umočenog u tamnu čokoladu – nema ništa ukusnije! Pored perfektnog deserta, dobićete obilje antioksidanata za zdravlje srca, nešto vlakana i mnoštvo vitamina, minerala i drugih fitonutrijenata.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Harvard Medical School

Bonus video: