KONAČAN ODGOVOR NA PITANJE KOJE SE ČESTO POSTAVLJA: Evo da li osobe obolele od DIJABETESA smeju da jedu voće!
Foto: Shutterstock

KORISNO JE DA ZNATE

KONAČAN ODGOVOR NA PITANJE KOJE SE ČESTO POSTAVLJA: Evo da li osobe obolele od DIJABETESA smeju da jedu voće!

Žena -

Kako su ove namirnice pune šećera, često se postavlja pitanje da li su primerene za dijabetičare

Osobe koje imaju dijabetes ne moraju da izbegavaju voće jer je upravo ono deo dobro balansirane ishrane, ali trebalo bi da obrate pažnju na količinu šećera koju ono sadrži. Pa tako voće poput urmi, lubenice, ananasa ili jako zrele banane ne bi bilo loše da izbegavate.

urme
foto: Shutterstock

Voće koje sadrži puno ugljenih hidrata

Neke osobe s dijabetesom prate dijetu koja nema puno ugljenih hidrata kako bi lakše kontrolisali šećer u krvi. Tako, recimo, velika banana sadrži oko 30 grama ugljenih hidrata, dok jedan čokoladni kolač može imati 55 grama.

Koliko voća trebate jesti ako imate dijabetes?

Većina smernica savetuje da odrasle osobe i deca jedu oko pet porcija voća i povrća dnevno. Druge smernice kažu kako bi pola tanjira uvek trebalo da bude povrće. Kod osoba s dijabetesom, pola obroka bi trebalo da bude povrće bez skroba, pre nego voće. Druga polovina bi trebalo da bude izvor kvalitetnih proteina i vlakana, poput graška ili žitarica.

žitarice
foto: Shutterstock

Većina stručnjaka takođe savetuje da se u obroke uključe zdrave masnoće kako bi se suzbio osećaj gladi i poboljšala apsorpcija antioksidanasa i vitamina. Kada je u pitanju procesuirano voće, poput soka od jabuke ili kompota, dovoljna je jako mala količina otprilike šoljica za kafu. Ako volite sušeno voće poput suvog grožđa ili trešanja, 2 kašike su idealna mera.

suvo grožđe
foto: Profimedia

Koje su dobrobiti voća za dijabetičare

Što više vode i vlakana voće sadrži to ćete duže biti siti. ishrana koja sadrži puno voća i povrća može preventivno uticati na razna stanja, poput gojaznosti, srčanog i moždanog udara.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:19

ČEKA NAS NOVI TALAS CRVENE KIŠE! Meteorolog Đorđe Đurić najavio do KADA ĆE TRAJATI i otkrio da li je OPASNA PO ZDRAVLJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track