BIZARNO

HOĆEMO LI U BUDUĆNOSTI MOĆI DA GAJIMO SVOJU HRANU?! Vitorović o predlogu zakona u Australiji: OVA IDEJA JE POSLEDICA KOVID KRIZE

Pre desetak dana pojavila se, doduše nepotvrđena, vest da je premijer Australije Den Endruz usvojio je zakon koji zabranjuje ljudima da sami uzgajaju hranu.

Društvo

Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivredi iz 2022. godine navodno je prošao drugo čitanje u Skupštini. Kao razlog promena navodi se bio-bezbednost.

Zoran Vitorović, nezavisni novinar iz Švajcarske, smatra da je ovaj zakon zapravo posledica kovid krize.

- Ovaj zakon je u proceduri i nije još usvojen. Sama ideja da zabranite pojedincima da sami uzgajaju hranu je šokantna. Taj zakon je deo tzv. AFRA zakona. Puno toga što se dešava u EU i Australiji je posledica kovid krize. Ljudi tu biobezbednost doživljavaju više kao izgovor. Zašto? Pa evo maločas je nemački ministar poljoprivrede Ćem Ozdemir je rekao da je zbog ukrajinske krize 25.000 tona žitarica blokirano i teško ih je dopremiti u Evropu. Najbolji put bi bio morski, međutim, luke su blokirane. On je onda rekao da se trude da pronađu alternativne načine za zdravu biološku proizvodnju hrane. To znači da aktiviramo i iskoristimo sve moguće površine koje imamo u zemlji - istakao je Vitorović u jutarnjem programu Kurir televizije.

foto: Kurir televizija

Potom se osvrnuo i na zakone zbog kog neke površine i ne mogu da se koriste.

- Tu sad dolazi priča koja je vezana za Australiju. Mnogi od tih površina ne mogu da se koriste. Postoje određeni zakoni koji zabranjuju upotrebu teških pesticida, pa kod uzgoja svinja ne smeju da se dešavaju situacije gde bi one doživljavale stresne situacije, itd. Ta biološka bezbednosti je jako diskutabilna, međutim ona je jako prisutna - rekao je Vitorović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: