ukrajinska kriza

NATO IMA NOVI CILJ, MENJA STRATEGIJU?! Stručnjaci: Artiljeriski rat u Ukrajini NA VRHUNCU! Evropske sankcije SAMO OJAČALE RUSIJU

Ruske snage trenutno kontrolišu većinu Severodonjecka, grada na istoku Ukrajine, ali ga nisu opkolile. Izlazak civila je otežan zbog ratnih dejstava.

Planeta

Od početka rata u Ukrajini poginulo je više od 4.000 civila, a skoro 5.000 je povređeno, objavile su Ujedinjene nacije. U samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u poslednja 24 sata u granatiranju poginulo je šest civila, među kojima i jedan tinejdžer, a ranjeno je 19 osoba, saopštile su vlasti. Trećina Severodonjecka pod kontrolom je ruskih snaga, izjavio je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike.

Pukovnik u penziji Milorad Đošić smatra da same sankcije koje se uvode, Rusiju samo jača.

- Što se tiče isporuke ruske nafte ka Evropi, ja ne znam koje sankickije još mogu da donesu da bi ih nešto ucenli. Već su im uzeli 300 milijardi dolara, a sad oće da im uskrate isporuku nafte. Ali oni će to uskratiti sebi, a gde će kupiti naftu stvarno ne znam od koga. S obzirom na sve te sankcije Rusi će izaći jači - istakao je Đošić.

foto: Kurir televizija

Uporedio je to jačanje sa Srbijom u carinskom ratu još davne 1906. godine.

- Kada pogledate kartu Rusije 19.000.000 kilometara kvadratnih i kada pogledate Evropu pored njih kojih nema ništa i mali su. Mislim da to na Ruse neće uticati, možda samo malo. Mada, ako su oprostili 300 milijardi dolara, a nisu oprostili, oprostiće opet. Ta kontra protiv Ruse će ih 100% osnažiti, kao kada smo sa Austrijom bili u carinskom ratu odnosno kada nismo mogli da im isporučujemo našu robu odnosno svinje. Tada je naš knjaz rekao koljite i jedite - rekao je Đošić.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, naveo je da NATO počeo da šalje teško naoružanje i da se sada u Ukrajini vodi artiljerijski rat.

- Nije se očekivalo da će ukrajinska vojska biti ovoliko efikasna i u borbi. To je dovelo u aprilu do promene stava NATO-a koji je do tog trenutka slao lakoprenosne raketne sisteme protiv-vazdušne odbrane, a tad su se odlučili za slanje teškog naoružanja. Mora se razumeti da je ovo zapravo artiljerijski rat. Čak tri čevrtine gubitaka se odnosi na dejstva artiljerije - rekao je Radić.

foto: Kurir televizija

Voditeljku Olju Lazarević je interesovalo šta znače one izjave da se isključivo šalje odbranbeno oružje.

- To je propaganda i fraza. Svaka država laže. Rusi su isto lagali dva dana pred rat da ne idu u rat, pa eto šta je bilo. Ne možete reći da NATO šalje oružje u odbrambene svrhe, to ne postoji. Jedina odbrana koja je svrsishodna je napad jer vi neprijatelja uništavate. Glavni cilj NATO-a je da isporuče oružja koja će imati veći domet nego ruska oružja. Sada je to klasična artiljeriska igra gde vi želite da nadmašite rusku artiljeriju za neki broj - rekao je Radić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: