ZAPUŠTENO

KURIR POSETIO LEA MARTINA: Kuća u kojoj je rođen pretvorena u ŠTALU! Polupani prozori, a zaraslo dvorište puno IZMETA! (VIDEO)

Jedan od najpopularnijih pevača u Jugoslaviji već godinama ne odlazi u rodnu Rašicu kod Blaca, gde još žive njegovi rođaci, koji s ponosom govore o njemu.

Stars
> 19:32h

Šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih Leo Martin bio je pojam na muzičkoj sceni u Jugoslaviji. Njegovu "Odiseju" pevali su svi, a peva se i danas.

Nastupao je širom regiona i šire, a u svojoj dugoj karijeri snimio je dosta hitova, održao mnogo koncerata, učestvovao na brojnim festivalima i osvojio mnogo nagrade.

foto: Printskrin Youtube

Rođen je kao Miloš Jović u selu Rašica kod Blaca, i to je sve što mlađe generacija znaju o ovoj muzičkoj zvezdi. Zato smo rešili da se uputimo u njegov rodni kraj, da vidimo mesto gde je rođen, popričamo s komšijama, rođacima i da saznamo nešto što nismo znali o Leu Martinu. Na samom ulazu u Rašicu meštani su odmah znali zbog koga dolazimo, a za svog zemljaka imali su samo reči hvale.

Živopisno i tužno

- Leo je super čovek, svi smo mi ostarili dosta i manje se družimo, ali kada smo bili mlađi, bilo je lepo. Uvek je on zapevao i razveselio okupljeno društvo. Koliko ja znam, on živi na relaciji Beograd-Bugarska, jer mu je supruga odatle. Retko kad se viđamo, slabo dolazi. Poslednji put sam ga video pre možda dve godine i bilo je to lepo druženje - ispričao nam je Milošev komšija, koji nas je uputio ka imanju na kojem je pevač rođen.

foto: Nenad Kostić

Brzo smo našli rodnu kuću Lea Martina. Prilično je zapuštena i oronula. U dvorište se jedva ulazi od zarasle trave, a izmet od stoke nalazi se svuda. Ulazna vrata kuće bila su odškrinuta i polomljena. U predsoblju se nalazi jedan stari frižider otvorenih vrata, koja su zaglavljena starom braon foteljom. Na zidu se nalazi fotografija Miloševog strica Vojislava Jovića.

foto: Nenad Kostić

Drugi deo te kuće bio je zaključen. Kroz staklena vrata primetili smo sobu koja je ostala starinski opremljena, s braon nahtkasnom, smederevcem i kuhinjskim stolom. Kao da je vreme stalo pre nekoliko decenija kad se Leo otisnuo u svet iz rodnog sela, sve stoji netaknuto, a u međuvremenu napušteno i oronulo.

foto: Nenad Kostić

Prvi rođak

Odmah pored kuće je objekat koji se nekada koristio kao štala. Prekoputa dvorišta srećemo čoveka, govori nam da je on brat od strica Lea Martina.

foto: Nenad Kostić

- Miša je rođen u jednoj kući koja je srušena, nalazila se tačno između ove dve kuće. Videli smo se pre jedno sedam godina poslednji put. Miloš je rođen u ovoj kući, on je malo stariji od mene. Bilo nam je lepo detinjstvo. Na selu je lepo odrastati, jedno je selo, a grad nešto sasvim drugo. Rano je napustio rodno mesto, otišao je odavde s roditeljima za Beograd. Mnogo rano je otišao, maltene kao klinja.

foto: Nenad Kostić

Uspeo je u svojoj karijeri i muzici. U familiji Jović svi su muzičari. Miloš je talenat nasledio od strica Vojislava, on je bio harmonikaš. Miloševa sestra Mana takođe se bavi muzikom, mislim da ona živi na Zelandu - kazao je Jović i ispričao kako su deca u selu reagovala kada dolazi Leo Martin.

foto: Nenad Kostić

- Nama odavde je uvek bilo interesantno kada Miloš dolazi, sva deca na putu bi izlazila da ga dočekaju. Mnogo lep doček je imao u ovom mestu. Sada smo retko u kontaktu, slabo se i čujemo.

foto: Nenad Kostić

Jako sam ponosan što je baš moj brat postigao velike uspehe u karijeri. Mi smo ipak rodbina, kada on gostuje na televiziji, sedim i ne odvajam se od stolice - s ponosom nam ističe Milomir.

foto: Nenad Kostić

Kurir.rs/ Ana Denda/ Foto: Nenad Kostić

Bonus video: