VOJKANU JE LEO MARTIN BIO OMILJENI PEVAČ: Ceo život žalio je zbog njegove GREŠKE koja ih je KOŠTALA SVETSKE karijere
Foto: Printscreen/Youtube

velika tuga

VOJKANU JE LEO MARTIN BIO OMILJENI PEVAČ: Ceo život žalio je zbog njegove GREŠKE koja ih je KOŠTALA SVETSKE karijere

Pop kultura -

Kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera je trajala više od pet decenija, preminuo je u Beogradu.

Rođen je u Zrenjaninu 1947. godine. Njegova karijera je ispunjena muzikom koju je komponovao za mnoge serije i filmove, ako i za napopularnije izvođače.

Vojkan Borisavljevic
foto: Printscreen/Youtube

Kako se navodi u jednom intervjuu, Vojkan je pričao o tome kako je došlo do toga da komponuje muziku za film "Višnja na Tašmajdanu".

- Imao sam svega 21 godinu i nisam imao pojma o tom poslu. Film je režirao Stole Janković, koji je ranije snimao samo partizanske filmove i bio visoki rukovodilac CK. Prvi put je dobio da radi "omladinski" film, i to po romanu Siniše Pavića. Pošto su bili ratni drugovi, moj otac je zamolio Stoleta da mi pruži šansu i, eto, dobijem posao preko veze. Film je odlično prošao kod gledalaca, iako ga kritika nije volela. Na festivalu u Puli nije bio u zvaničnoj već u informativnoj selekciji, tretiran je kao komercijalni film. Temu sličnu "Višnji" komponovao sam 30 godina kasnije za "Lajanje na zvezde" i nagrađen sam Zlatnom mimozom u Herceg Novom, što je moje prvo priznanje za filmsku muziku.

U istom razgovoru je objasnio i da nije komponovao čuveni hit Kemala Montena "Jedne noći".

- To je netačan podatak, video sam na internetu. Nisam komponovao, ali sam učestvovao u nastanku te pesme koju je Kemal po mojoj narudžbini uradio za Subotički festival. Napravio sam aranžman i dirigovao na prvom izvođenju te pesme.

Upitan je i da li Miloš Jović, takođe poznat kao Leo Martin njegov omiljeni pevač.

- Jeste, sarađujemo još od 1969. godine, kada se vratio iz Nemačke, gde je dugo pevao po klubovima. Leo je u našu muziku doneo taj zapadni, "Rej Čarls" fazon, više bluz nego džez. Šlageri koje smo zajedno radili i danas se slušaju baš zato što ih je pevao na zapadnjački, moderniji način. I danas mi je krivo zbog njegove greške koja nas je verovatno obojicu koštala inostrane karijere, pošto se nije pojavio u Opatiji 1973. na izboru za pesmu Evrovizije, gde je "Odiseja" bila apsolutni favorit. Vadio se na neku saobraćajku, zamenio ga je Dalibor Brun i pesma je zauzela šesto mesto. Leo je kasnije snimio "Odiseju" koja je njegov najveći hit.

Vojkan Borisavljevic
foto: Printscreen/Youtube

(Kurir.rs/A.M./Ekspres.net)

BONUS VIDEO:

00:59

NIŠKI SREDNJOŠKOLCI NEODGOVORNI: Lepo vreme, skraćeni časovi i okupljanja doneli korona-bum među mladima (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track