KOMPOZITOR NEMANJA MOSUROVIĆ OTKRIVA: Kraj Tajkuna uz hit Odiseja
Foto: Firefly

Male tajne

KOMPOZITOR NEMANJA MOSUROVIĆ OTKRIVA: Kraj Tajkuna uz hit Odiseja

Pop kultura -

Nostalgija Rediteljeva ideja je da se priča završi pesmom Lea Martina. Kad sam je postavio nakon poslednje scene, bilo mi je jasno da joj daje posebnu težinu, kaže autor muzike

Naslovna numera serije „Tajkun“ u izvođenju Mikija Jevremovića izazvala je veliko interesovanje publike, a kompozitor Nemanja Mosurović spremio je još jedno muzičko iznenađenje za veliko finale prve sezone.

Poslednja epizoda emitovana je sinoć na Superstar TV, a večeras se prikazuje na RTS, pa će gledaoci imati prilike da čuju evergrin Lea Martina „Odiseju“, kojom se završava priča o životu Vladana Simonovića.

foto: Nemanja Knežević

Muzika daje smisao

- Ideja reditelja Miroslava Miše Terzića je da se serija završi hitom Lea Martina. Kada sam postavio pesmu na kraj poslednje scene, bilo mi je jasno i zašto. Moram da priznam da je ona za mene samo jedna od poznatih numera iz tog vremena, ali kontekst poslednje scene dao joj je posebnu zanimljivost i težinu. Odgovaraju i reči u odnosu na samu priču - kaže Murusović i dodaje:

- Serija je utočište u koje možete da sklonite misli i emocije. Lepo je što traju dugo, tako da možete da produžavate svoje prisustvo u tom svetu. Muzika je deo tog sveta i pomoću nje možete kreirati emocionalnu širinu takvog prostora. Na kraju ćete pamtiti sve što vam bude zanimljivo - ističe Nemanja i dodaje da reditelj Terzić ima poseban odnos prema muzici.

- Dugo sarađujemo i mnogo puta sam se uverio u to. Miša spada u reditelje koji muzički misle. To je tako i kada muziku ne koristi, i dalje muzički misli - zapaža Mosurović.

Hit grupe Enimals u prepevu Mikija Jevremovića izabran je da krasi seriju nakon što su reditelj Miroslav Terzić, kompozitor Nemanja Mosurović i producentkinja Ana Konjović presušali desetine numera iz šezdesetih godina.

- Miša se uvek oduševljavao jugoslovenskim obradama svetskih hitova iz šezdesetih godina, a Mikija Jevremovića setila se Ana. To je ono naizgled jednostavno pitanje: „A što ne probate ‚Kuću izlazećeg sunca‘?“ - kaže Mosurović i zaključuje da u muzici postoji nešto što nosi posebnu vrednost, a to je tajna starog snimka.

Radio „Besu“ i „Grudi“

- Specifičnim postupkom izdvojili smo vokalnu deonicu Mikija Jevremovića i onda napravili potpuno nov aranžman. Mislim da ljudi prepoznaju tu zanimljivu igru sa starim i novim zvukom - zaključuje kompozitor, koji potpisuje i serije „Besa“, „Grudi“, „Vojna akademija“ i druge projekte.

DRUGA SEZONA U NASTAVKU IGRA ANICA DOBRA?

Dramatična i uzbudljiva priča o životu moćnog čoveka na vrhuncu karijere Vladana Simonovića dobiće i svoj nastavak. U desetoj epizodi njegov sin Bojan saznaje da mu Vladan nije biološki otac i ko mu je majka i da ne živi u Srbiji. Majku igra Anica Dobra, ali publika čuje samo njen glas. Trenutno se još spekuliše da bi ta linija priče mogla da bude okosnica drugog dela.

NOVO IZ „FAJRLFLAJA“ DVE SERIJE I SNIMA SE „PORODICA“

„Tajkun“ je prva serija produkcijske kuće „Fajrflaj“. Na jesen iz njihove radionice stižu „Klan“ i „Močvara“. Medijima je trenutno najinteresantniji njihov projekat „Porodica“ Bojana Vuletića, čije snimanje uskoro počinje. I dalje nema potvrde ko će igrati bračni par Slobodana Miloševića i Mirjanu Marković, a spekuliše se da su to Boris Isaković i Mirjana Karanović.

REČ REDITELJA MIŠE TERZIĆA ZABORAVLJENI ZVUK SEDAMDESETIH

Miša Terzić nije iznenađen što je muzika iz serije osvojila publiku.

- Kada sam počeo da razmišljam o muzici za „Tajkuna“, želeo sam da ima neki pomalo arhaični i zaboravljeni zvuk sedamdesetih, zvuk detinjstva mog glavnog junaka. „Kuća izlazećeg sunca” je irska tradicionalna pesma koju su obradili Enimalsi a malo kasnije, tačnije 1964, napravljena je i verzija na srpskom, Mikija Jevremovića – kaže Terzić.

foto: Nemanja Nikolić

Kurir.rs, Mi­li­ca Vujović/ Foto: Firefly, Nemanja Nikolić, Nemanja Knežević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track