Foto: Fonet

laureat

POLA VEKA OD PRVOG ROMANA, MEĐUNARODNO PRIZNANJE ZA ROMAN O BOLESTI SA KOJOM SE BORI: Albahariju uručena nagrada Aleksandar Tišma

Kultura

Druga Međunarodna nagrada za književnost ,"Aleksandar Tišma“ svečano je uručena laureatu Davidu Albahariju juče u Matici srpskoj u Novom Sadu. I to se desilo gotovo pola veka od kada je David Albahari, upravo u Matici srpskoj, gde je Tišma bio urednik, objavio svoj prvi roman "Sudija Dimitrijević“.

U tekstu Pohvala Davidu Albahariju Ilme Rakuze, između ostalog, navodi se da se knjiga "Danas je sreda“ može opisati kao vrhunac njegovog spisateljskog rada.

foto: KURIR

- Delo "Danas je sreda" je isto tako i dirljiv roman o odnosu sina i oca. Možda najdirljiviji od svih romana Davida Albaharija. Jer, autor se u njemu pozabavio temom koja je za njega krajnje lična: Parkinsonovom bolešću, od koje i sam boluje već dugi niz godina. Da, "Danas je sreda“ je knjiga o toj podmukloj bolesti protiv čijeg se nemilosrdnog napredovanja malo šta da učiniti. Pa ipak, Albahari je – utoliko što ju je, na suveren način, učinio književno produktivnom – ostvario umetničko-moralnu pobedu nad tom bolešću. Nebrojeni detalji, od kojih su neki i groteskni, ukazuju na njegovu tužnu familijarnost sa materijom. U tom pogledu, ne postoji nikakav problem sa kredibilnošću. Štaviše, autoru moramo da odamo najveće priznanje na preciznosti sa kojom uspeva da opiše, ponekad komično-apsurdnu, situaciju u kojoj se nalazi oboleli od Parkinsonove bolesti“, napisala je, između ostalog, Ilma Rakuza.

foto: ATA images

Žiri, u čijem su sastavu prestižni evropski pisci i kritičari: predsednica Ilma Rakuza, Laslo Marton, Peter Handke, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar izabrali su roman Davida Albaharija "Danas je sreda“ koji je objavljen na nemačkom jeziku u prevodu Mirjane i Klausa Vitmana pod nazivom "Heute ist Mittwoch“ u izdanju izdavačke kuće Schoffling, 2020.

Nagrada se dodeljuje svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku, a prevedeno i objavljeno na jednom od evropskih jezika – nemačkom, engleskom ili francuskom.

Prva nagrada je dodeljena 2019. godine, a dobitnik je bio mađarski pisac Laslo Darvaši.

David Albahari se već dve decenije bori sa Parkinsonovom bolešću, zbog koje mu je i glas oslabeo, te se na dodeli samo tiho zahvalio prisutnima.

Kurir.rs

Bonus video: