Potpisan Protokol o saradnji Grada Subotice i Matice srpske
Foto: Grad Subotica

Potpisan Protokol o saradnji Grada Subotice i Matice srpske

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić potpisali su danas, u Svečanoj sali Matice srpske, Protokol o saradnji između Grada Subotice i te najstarije srpske književne, kulturne i naučne instititucije. Cilj uspostavljanja saradnje je unapređenje kvaliteta književnog, umetničkog i obrazovnog rada kroz delovanje u okviru zajedničkih projekata u kojima Matica srpska i Grad Subotica ostvaruju svoju delatnost. Protokolom su od posebnog značaja istaknute teme koje se odnose na izučavanje srpske građanske kulture Subotice, kolonizacije u XX veku i veze srpskog naroda i nacionalnih manjina na teritoriji grada Subotice.

Stevan Bakic
foto: Grad Subotica

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je danas istorijski trenutak za Grad Suboticu koji je, kako je rekao, prvi put uspostavio institucionalnu saradnju sa Maticom srpskom kroz potpisivanje Protokola kojim su definisani međusobni odnosi i projekti na kojima će se zajednički raditi. „U ovom svečanom trenutku sećamo se Subotičanina Antonija Hadžića, koji je 1859. godine postao sekretar Matice i dao veliki doprinos preseljenju ove naše najstarije kulturne ustanove iz Budimpešte u Novi Sad, koje se okončalo 1864. godine. To je bio ključni događaj, kako za razvoj srpske kulture na ovom prostoru, tako i za političko snaženje srpskog naroda u Austro-ugarskoj. Hadžić će kasnije postati i predsednik Matice, a dao je i veliki doprinos osnivanju i razvoju Srpskog narodnog pozorišta, sa kojim je često gostovao u svom rodnom gradu“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Stevan Bakic
foto: Grad Subotica

Na njega danas podseća jedna mala ulica u Subotici, podsetio je gradonačelnik Bakić i dodao da će potpisivanjem ovog protokola Hadžić i svi srpski velikani tog doba koji su živeli u Subotici konačno dobiti dostojnu pažnju.

„Jedna od tri oblasti kojima će se Matica srpska, uz podršku naše lokalne samouprave, posebno baviti upravo je srpsko građansko društvo koje ih je iznedrilo. Protokol predviđa i izučavanje kolonizacije u dvadesetom veku, kroz koju su nastala mnoga i danas veoma živa i za grad važna naselja u Subotici. Treća tema naše saradnje biće veze srpskog naroda i nacionalnih manjina u našem gradu, čime ćemo bolje upoznavati jedni druge i afirmisati zajedništvo koje vekovima krasi Suboticu. Zahvaljujemo se rukovodstvu Matice srpske što je uključila naš grad u ovaj vid saradnje, koji će značiti mnogo i za naše lokalne ustanove kulture“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Stevan Bakic
foto: Grad Subotica

Uz izražavanje zadovoljstva na uspostavljanju bliskih veza Matice srpske i Grada Subotice, Dragan Stanić je rekao da veze Matice srpske i Subotice već postoje sa određenim kulturnim ustanovama, poput Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“.

„Značajna je, takođe, i saradnja sa Maticom bunjevačkom jer je Matica srpska bila ta koja je u okviru svojih projekata stvorila tako važne knjige kao što su 'Bunjevački imenoslov' i 'Rečnik bačkih Bunjevaca'. Sa našim prijateljima koji se bave naučno-istraživačkim radom vezanim za Bunjevce dogovorili smo se da dalje istraže istoriju te izuzetno zanimljive etničke zajednice kako bi se to prezentovalo u obliku novih naučnih saznanja. Značajno je, isto tako, da Matica srpska ima istraživački projekat koji se odnosi na srpsko-mađarske odnose, dva zbornika radova smo mi objavili upravo o toj značajnoj temi. Ako samo iz ovog domena te stvari prikažemo Subotici i angažujemo neke ljude koji će raditi na tim temama, mislim da smo postigli veoma dobar rezultat“, istakao je dr Dragan Stanić.

Stevan Bakic
foto: Grad Subotica

Potpisivanju Protokola prisustvovali su pomoćnica gradonačelnika za informisanje i poslove Кabineta gradonačelnika Vesna Bosančić, generalni sekretar Matice srpske, dr Milan Micić, i upravnik poslova Matice srpske Jelena Veselinov.

Gradonačelnik Stevan Bakić je, tom prilikom, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću čestitao rođendan, poželeo mu dobro zdravlje i da nas još dugo vodi stazama uspeha.

1 / 7 Foto: Grad Subotica

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track