Foto: Shutterstock

FAKTOR 20

NAPRAVITE PRIRODNU KREMU ZA SUNČANJE: Jednostavno se pravi, a potrebna su samo četiri sastojka!

Donosimo vam jednostavan recept za kremu sa zaštitnim faktorom SPF 20

Žena

Imajte na umu da nije svejedno šta stavljate na kožu, jer kroz nju sve ulazi u telo, pa su prirodni sastojci uvek najbolja opcija.

Ovo je prirodna kozmetika i morate znati da nije vodootporna, pa je potrebno ponovo naneti nakon kupanja ili pojačanog znojenja. Rok trajanja ove domaće kreme za sunčanje je oko šest meseci.

foto: Profimedia

Sastojci:

1/2 šolje organskog bademovog ili maslinovog ulja 1/4 šolje organskog devičanskog kokosovog ulja - ima prirodni zaštitni faktor 4 1/4 šolje pčelinjeg voska - daje gustinu i može se izostaviti 2 kašike cink oksida u prahu - ima prirodni zaštitni faktor 20, a ako stavite više SPF će biti veći

Priprema

Stavite sve sastojke osim cink oksida i eteričnog ulja u teglu od približno 500 ml i stavite je u lonac sa vodom da se polako zagreva. Povremeno mešajte. Kada se svi sastojci rastvore, sklonite sa šporeta i polako dodajte cink oksid. Pazite da ne udišete njegove čestice. Nakon hlađenja, krema za sunčanje je spremna za upotrebu.

foto: Shutterstock

Inače, cink oksid je netoksičan mineral koji ne ulazi u krvotok, ali deluje kao ogledalo - odbija štetnu sunčevu svetlost i glavni je sastojak mineralnih krema za sunčanje - ima najširi spektar UVA i UVB refleksija koje je odobrila FDA (Food and Drug Administration). Napomena: Polovinu kokosovog ulja možete yameniti kakaom u prahu što će kremi dati odličan miris.

(Kurir.rs/Najžena)