NAMAŽITE SVAKI DEO TELA:  Ne zaboravite ova mesta kada nanosite kremu za sunčanje
Foto: Profmedia

SUNCE JE VEĆ PREJAKO

NAMAŽITE SVAKI DEO TELA: Ne zaboravite ova mesta kada nanosite kremu za sunčanje

Život -

Da bismo tokom leta mogli više da uživamo u suncu i kupanju, ne smemo zaboraviti ove regije prilikom nanošenja preparata sa UVA i UVB zaštitom

Sunce se napokon pojavilo i jedva čekamo da potopimo noge u more.

Umereno sunčanje je zdravo jer se njime u koži podstiče nastajanje vitamina D, koji je veoma bitan za ljudsko zdravlje. Međutim, sada je najvažnije da zaštitite svoje telo odgovarajućom kremom, ali, nažalost, nije dovoljno da razmišljate samo o uobičajenim mestima.

Usne Koža usana je izrazito tanka. Osim toga, nije zaštićena dlakama, niti lojnim i znojnim žlezdama. Zbog toga, usne se brzo suše i izgore. Prilikom nanošenja kreme za sunčanje, nemojte nikako zaboraviti usne. Probajte i balzam za usta sa UV zaštitom koji će istovremeno štititi i negovati vaše usne.

Uši Stavljanje kreme na uši nije lak zadatak - masna kosa, krema u ušnoj školjki i komplikovano nanošenje. Sve to štiti naše uši od UV zraka kada zaboravimo da nanesemo kremu za sunčanje i na uši. Koža u predelu ušiju je izuzetno osetljiva i tanka, te se nanošenje kreme za sunčanje preporučuje i kod kratke i vezane kose.

Teme Opekotine od sunca na temenu često se javljaju kada se krema za sunčanje ne nanosi na ovu tačku da bi se izbegla masna kosa. Masna kosa je ipak samo vizuelna stvar, te je sigurnije izabrati sačuvano teme glave.

Dekolte Ko uživa u sunčanju ili kupanju, ne treba da zaboravi na dekolte. Naš dekolte nije izložen suncu svaki dan, već to zavisi od odeće koju nosimo. I u ovom području imamo tanak sloj kože. Ukoliko izbegavate zaštitu od UV zraka, suočićete se sa zdravstvenim rizicima, borama, poremećajima pigmentacije i flekama.

Stopala Stopala je, kao i uši, teško zaštititi od UV zraka. Ako nanesete kremu, za vaša stopala lepiće se pesak, prašina ili prljavština. Retko se obraća pažnja na činjenicu da su naša stopala prva u dodiru sa štetnim UV zracima, vrelim peskom i hladnim morem. Kremom za sunčanje izbeći ćete crvenilo između prstiju i opekotine na tabanima, što vaš odmor može učiniti manje stresnim.

Pravilno korišćenje kreme za sunčanje - Izaberite kremu za sunčanje koja ima SPF 30 ili veći, vodotporna je i obezbeđuje pokrivenost širokog spektra na UVA i UVB zrake. - Nanesite kremu za sunčanje u debelom sloju na kožu 15 minuta pre nego što izađete na sunce. - Nanesite dovoljnu količinu - oko 30 g, odnosno količinu koju možete držati u šaci. - Ne zaboravite vrat, lice, uši, čak i vrhove prstiju na nogama. Ako imate retku kosu, nanesite kremu i na skalp ili nosite šešir sa širokim obodom. - Ponovo nanesite kremu na najmanje svaka dva sata ili odmah pošto ste izašli iz vode.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track