SANIRAJTE OPEKOTINA: Šta da radite kad izgorite na suncu
Foto: Profimedia

LEČENJE

SANIRAJTE OPEKOTINA: Šta da radite kad izgorite na suncu

Žena -

Kad već do toga dođe, osnovno pravilo je da se klonite sunca dok ne zalečite rane

Pored stalnih upozorenja na štetnost UV zračenja i obavezno korišćenje krema sa zaštitnim faktorom, svima se dogodilo barem jednom u životu da izgori na suncu. Prvo što treba da uradite jeste da zaboravite na sunce i bacite se na lečenje namirnicama koje sigurno imate u kuhinji.

Hladan oblog od mleka Peškir natopite mlekom i rashladite ga u frižideru, a zatim stavite na kritično područje. Hladnoća će ohladiti kožu, a kiselina iz mleka blagotvorno će delovati na oporavak oštećene kože. Koliko god zvučalo čudno, i majčino mleko je odlično protiv opekotina, ali i ugriza komaraca, jer je prirodni antiseptik. Nanosi se direktno na kožu laganim tapkanjem. Za opekotine vam može pomoći i oblog od hladne vode, ali nikako ne treba stavljati led na ranu jer može prouzrokovati još veća oštećenja.

Jogurt Mazanje jogurtom je dobro poznata metoda za saniranje opekotina od sunca jer on ublažava simptome poput peckanja i osećaja zategnute kože. Kritične zone premažite debljim slojem hladnog jogurta, a ako želite da pojačate efekat, onda možete jogurt pomešati sa zobenom kašom. Smesu držite oko 15 minuta, isperite hladnom vodom, pa za sat vremena ponovite postupak.

Čaj od kamilice Potopite kesice čaja od kamilice u vruću vodu, ocedite i ostavite da se ohlade. Hladne kesice čaja stavite na opekotine i držite pet minuta. Ponovite to više puta.

Krastavac Svi dobro znamo koliko je maska od krastavaca efikasna za suvu kožu lica. Pošto stimulišu cirkulaciju i prirodno obnavljaju vlagu kože, krastavci su odlično rešenje i za opekotine od sunca. Hladan krastavac isecite na kolutove, a potom ih rasporedite po koži. Pustite ih da odstoje 15-20 minuta, a potom ih zamenite novim, hladnijim kolutovima i ponovite još jednom postupak.

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track