Foto: Profimedia, Printscreen

srpska istorija

POSTOJI VELIKI RAZLOG ZAŠTO SRBI POŠTUJU PRAZNIKE SVETIH PETKI Carica Milica nadmudrila sultana Bajazita ili ČUDA SVETITELJKI

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetu velikomučenicu posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, poznatiju kao Trnova Petka. Ova svetica je veoma poštovana u našem narodu, posebno među Srpkinjama.

Uz Petkovdan odnosno praznik Sveta mučenica Paraskeva Rimska, kult prepodobne Paraskeve obeležava se i 8. avgusta, na dan prenosa njenih moštiju iz Bugarske u Srbiju. Tada se slavi još jedna svetiteljka, istog imena — Sveta mučenica Paraskeva Rimska. Zajednički praznik dvaju svetiteljki istog imena proslavlja se kao Sveta Petka Trnova.

foto: Profimedia, Printscreen, Wikipedia

Međutim, da li ste se nekada zapitali zašto je to tako?

Ko je svetiteljka koju pravoslavni narodi posebno poštuju?

Podsetimo prvo, rodom Rimljanka, prepodobna mučenica Paraskeva, rođena u hrišćanskoj porodici, živela je u drugom veku. Posle smrti roditelja, koji su bili veoma imućni, sve nasleđeno je podelila sirotinji i zamonašila se.

Zbog vere u Gospoda, zatvarana je, mučena i na kraju posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija, oko 140. godine.

Po nalogu bugarskog kralja Asena prenesena je u Trnovo i sahranjena u crkvi nazvanoj njenim imenom.

Dva veka posle smrti Svete Petke, Carigradom i okolinom su vladali krstaši, pa je bugarski car, Jovan Asen, 1238 godine izmolio od krstaša da telo Svete Petke prebaci u njegovu prestonicu Trnovo. Da bi potom mošti bile prebačene u Rumuniju. Turci osvajaju Rumuniju 1396. godine.

Burna istorija će ispisati i velike priče. Posle Kosovskog boja, koji se desio, 1389. godine, na čelo Srbije dolaze kneginja Milica Hrebeljanović i despot Stefan Lazarević, žena i sin velikog kneza Lazara, a Bajazit dolazi na čelo Osmanskog carstva. Kneginja Milica 1398. godine uspeva da izmoli dozvolu sultana Bajazita da mošti velike svetiteljke donese u Srbiju. I uspela je.

Mošti Svete Petke ostale su u Srbiji sve do 1521. godine, kada ih je Sulejman Veličanstveni odneo u Carigrad. I tamo su se dešavala čuda. Godine 1641. rumunski vojvoda Vasilije Lupul, gospodar Moldavije, uspeo je da dobije mošti Svete Petke i prenese ih u grad Jaši, gde i danas počivaju.

A Srbi poštuju i Svetu Petku Trnovu i Svetu Petku Rimljanku. Srećan praznik.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: