Foto: Glynn County Detention Center / Zuma Press / Profimedia

rasizam

AFROAMERIKANAC DŽOGIRAO, BELCI GA UPUCALI Ponovo dobili doživotnu: To ste uradili samo zbog njegove boje kože

Planeta

Otac i sin belciosuđeni za ubistvo Afroamerikanca Ahmauda Arberija dobili su danas dodatnu kaznu doživotnog zatvora na osnovu saveznih optužbi za zločine iz mržnje, dok je njihov komšija osuđen na 35 godina zatvora.

Sudija je takođe zahtevao da Travis Mejmajkl (36), Greg Mejmajkl (66) i Vilijam "Rodi" Brajan (52) služe kaznu u državnom zatvoru, a ne u saveznom zatvoru kako su tražili njihovi advokati.

Pre nego što je izrekla kaznu Trevisu Mekmajklu, koji je ubio Arberija u februaru 2020, sudija Liza Godbi Vud rekla je da je dobio pravično suđenje, "vrstu suđenja kakvu Ahmaud Arberi nije dobio pre nego što je ubijen"

Ubili ste čoveka 23. februara 2020. Uradili ste to samo zbog njegove boje kože, rekla je sudija.

Mekmajklovi i Brajan ubili su Arberija dok se vraćao sa trčanja.

Advokati Mejmajklovih zatražili su da njihovi klijenti kaznu služe u saveznom zatvoru jer će verovatno biti ubijeni u državnom.

Mekmajkl stariji je bio policajac i kasnije je radio u kancelariji lokalnog tužioca, dok je mlaći Mekmajkl bio mehaničar u Obalskoj straži.

Tužilaštvo i članovi Arberijeve porodice tražili su da Mekmajklovi kaznu služe u državnom zatvoru.

Markus Arberi, otac Ahmauda Arberija, rekao je uoči presude da su mu "ova tri đavola slomila srce na komade koji se ne mogu pronaći ili popraviti“ i zatražio od suda da izrekne najstrožu moguću kaznu.

Kurir.rs/NBC