PRAVDA Doživotna robija za trojicu belaca, ubica Afroamerikanca koji je džogirao!
Foto: AP

EPILOG SLUČAJA KOJI JE PODELIO SAD

PRAVDA Doživotna robija za trojicu belaca, ubica Afroamerikanca koji je džogirao!

Planeta -

Sud u Džordžiji nije imao milosti za optužene koji su usmrtili Amada Arberija (25) samo zbog toga što je imao drugačiju boju kože

Žrtva rasista... Amad Arberi
Žrtva rasista... Amad Arberifoto: AP

Sud u Džordžiji osudio je bivšeg policajca Travisa Mekmajkla (66), njegovog sina Gregorija Mekmajkla (35) i Vilijama Rodija Brauna (52) na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva Afroamerikanca Amada Arberija (25), džogera koji je trčao u njihovom pretežno belačkom kraju u južnoj američkoj državi. Mekmajklovi će ostatak života provesti iza rešetaka, dok je sudija Timoti Volmsli na izricanju presude zaključio da Braun može da traži pomilovanje posle 30 godina zatvora.

Pasionirani trkač

Sudija Volmsli je u okružnom sudu u Brunsviku istakao da je Mekmajklovima izrekao najtežu kaznu koja mu je bila na raspolaganju delimično i zbog njihovih bezosećajnih reči i zločina koji su snimili mobilnim telefonom. - To je bila zastrašujuća, zaista uznemirujuća scena - rekao je sudija o snimku mobilnim telefonom na kom se vidi kako Travis Mekmajkl podiže sačmaricu i nišani u Arberija, koji se nalazio na oko šest metara udaljenosti. Sudija je rekao da je Arberi bio "meta lova i da je ubijen zbog pojedinaca u sudnici koji su preuzeli zakon u svoje ruke".

Stravično Snimak ubistva Amada Arberija
Stravično Snimak ubistva Amada Arberijafoto: AP

Članovi porodice ubijenog tvrdili su na suđenju da je on bio žrtva samo zbog toga što je imao drugačiju boju kože i da je bio pasionirani džoger.

Lovili ga po kraju

Optuženi su proglašeni krivima za ubistvo, težak napad i nameru da se počini krivično delo. Njihovi advokati su najavili da će podneti žalbu, navodeći da se doživotna robija bez prava na pomilovanje izriče "najgorima od najgorih". Na snimcima se vide optuženi kako bukvalno duže od pet minuta love žrtvu po kraju pre nego što su ga sustigli i upucali. Ovo ubistvo je izazvalo žestoke proteste i podelilo SAD po rasnoj osnovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track