AFROAMERIKANAC UPUCAN DOK JE DŽOGIRAO: Otac, sin i još jedna osoba osuđeni na doživotnu robiju zbog ubistva
Foto: Sean Rayford / AFP / Profimedia

teške kazne

AFROAMERIKANAC UPUCAN DOK JE DŽOGIRAO: Otac, sin i još jedna osoba osuđeni na doživotnu robiju zbog ubistva

Planeta -

Sud u Džordžiji osudio je Trevisa Mekmajkla, Gregorija Mekmajkla i Vilijama Brauna na doživotne kazne zatvora, zbog ubistva Afroamerikanca Ahmada Arberija, džogera, koji je trčao u njihovom kraju u toj južnoj američkoj državi 2020. godine.

Sudija je rekao da Mekmajklovi nisu pokazali kajanje ili empatiju prema Arberiju.

Sudija Timoti Volmsli rekao je da im je izrekao teške kazne delom zbog njihovih ''bezdušnih'' reči i postupaka prikazanih na video snimku, prenosi BBC.

Mekmajklovi, otac i sin, provešće ostatak života iza rešetaka, dok će Brajan moći da zatraži pomilovanje posle 30 godina zatvora, što je miniminalna kazna za ubistvo po državnom zakonu, izjavio je sudija Timoti Volmsli.

Uoči njegove presude, porodica Arberi pozvala je na najstrože moguće kazne za trojicu muškaraca kao sredstvo za ''zatvaranje teškog poglavlja'' u njihovim životima. Slučaj je pokrenuo pitanja o rasnoj pravdi na jugu SAD.

Na snimku mobilnog telefona se vidi ubistvo, odnosno kako Mekmajkl podiže sačmaru i usmerava je ka Arberiju, koji se nalazio na udaljenosti od oko šest metara, prenosi glas Amerike.

Arberi, 25, bio je stanovnik Brunsvika u Džordžiji, trčao je u susednom, kraju gde uglavnom žive belci, kada su otac i sin odlučili da uzmu oružje, uskoče u kamionet i krenu da ga jure.

Brajan, koji se poteri pridružio svojim automobilom, mobilnim telefonom je snimio Trevisa Mekmajkla kako iz puške izbliza puca u Arberija.

Gregori Mekmajkl (66), njegov sin Trevis (35) i Brajan (52) proglašeni su krivim u novembru za ubistvo, teški napad, lažno zatvaranje i krivičnu nameru da se počine krivično delo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track