Foto: Youtube Printscreen

Bahati rektor

PRITVOR BIVŠEM REKTORU UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU: Nebojša Arsenijević priveden zbog malverzacija sa diplomama

Društvo

Bivšem rektoru Univerziteta u Kragujevcu Nebojši Arsenijeviću večeras je određen pritvor u trajanju od 30 dana. Arsenijević je uhapšen danas posle više od deset godina vladavine u kragujevačkom zdravstvu i visokom obrazovanju.

Nešto pre svog šefa, priveden je i bivši dekan Medicinskog fakulteta Predrag Čanović, Arsenijevićeva desna ruka, saučesnik i izvršioc većine malverzacija.

Dvojac je uhapšen rano jutros, a njihovo saslušanje trajalo je do večernjih sati, nakon čega je Čanović pušten da se brani sa slobode.

Arsenijević (64) je uhapšen kao bivše odgovorno lice Univerziteta u Кragujevcu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, a Čanović (63), bivše odgovorno lice Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Кragujevcu, koji se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je iz višegodišnje vladavine kragujevačkim Univerzitetom Arsenijević izašao ‘teži’ za višemilionski iznos u evrima.

U trenutku hapšenja kragujevački dvojac je i dalje na Univerzitetu i to - Arsenijević profesor na Katedri za mikorbiologiju i imunoligiju, a zaradu prima i na Institutu za javno zdravlje, njegov pajtos Čanović je profesor na Medicinskom i radi u KC Kragujevac.

Prema saznanjima “Blica” po nalogu posebnog Odeljenja za kriminal i korupciju Višeg tužilaštva u Kraljevu Arsenijević i Čanović su privedeni vezano za malverzacije oko diploma koje su nezakonito izdavane hrvatskim državljanima, ali i kosovskim Albancima.

Arsenijević se prema nezvaničnim saznanjima povezuje sa 61 falsifikovanom diplomom od kojih su 45 izdate hrvatskim državljanima, 14 kosovskim Albancima, a na spisku su i dve doktorske disertacije jedna lekaru u BiH i druga na Kosovu.

U saopštenju MUP Srbije navodi se da kako se sumnja Arsenijević je protivzakonito posredovao da Čanović i nastavnici koje je angažovao na realizaciji nastave i lica koja su odgovorna za stručne i administrativno-tehničke poslove na Fakultetu medicinskih nauka u Кragujevcu, protivno propisima izvrše upis 45 kandidata, državljana Republike Hrvatske, održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta.

Kako se dodaje u saopštenju MUP Čanović je protivno propisima izvršio upis i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara. Na taj način, oni su kako se sumnja, oštetili Univerzitet u Кragujevcu za 2.700.000 dinara, Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju su kao strani državljani bili u obavezi u ukupnom iznosu od 5.692.250 dinara. Oštećen je i budžet Srbije na ime neuplaćenih taksi po podnetom zahtevu za priznavanje strane visokoškolske isprave u iznosu od 314.100 dinara.

Ovi studenti, kada je reč o hrvatskim državljanima - njih 45, nisu platili ni dinar školarine u Srbiji, a ni postupak nostrifikacije ispita na Univerzitetu u Kragujevcu. Šteta naneta samo od školarine prelazi osam miliona dinara.

Prema nezvaničnim navodima ovu školu još u Puli upisalo je 160 studenata a školarina je bila 2000 evra po godini. Studije su trajale tri godine i zarađeno je najmanje 960.000,00 evra. Tužilaštvo u Kraljevu bi trebalo da utvrdi, kako je novac deljen, ali logična pretpostavka je - među akterima afere.

U saopštenju MUP se još navodi da se Arsenijević sumnjiči i da je posredovao da Čanović protivno propisima omogući odbranu doktorske disertacije, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Кragujevcu, niti je izmirio svoje finansijske obaveze prema fakultetu i univerzitetu.

Arsenijević i Čanović su izdavali diplome, a da su znali da kandodat nije izmirio svoje finansijske obaveze prema Fakultetu i Univerzitetu. Primera radi školarina koja je trebalo da legne na račun Fakulteta je 6.970 evra.

Univerzitet u Кragujevcu nakon Arsenijevićeve smene, a po pronalasku lažnih diploma, poništio je 22 koje su izdate studentima iz Hrvatske. Reč je o medicinskim sestrama koje su nastavu pohađale u Puli, a koje zabranjuje Ministarstvo prosvete Hrvatske. Ipak, posle ove zabrane, nezakonito školovanje se nastavlja i to u Srbiji ni manje ni više nego na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu. Svi iz Hrvatske opušteno upisuju treću godinu studija u Kragujevcu. Nastavlja se školovanje i sa nezakonitih studija i bez uverenja o položenim ispitima.

Za sada nije poznato da li će Tužilaštvo širiti istragu na još neke od bliskih ljudi Arsenijeviću za koje se sumnja da su učestvovali u drugim mahinacijama.

Kurir.rs/Blic