Foto: Profimedia

IZBEGAVAJTE DIURETIKE

ČUVAJTE SE DEHIDRATACIJE: Stiže novi TOPLOTNI TALAS, pazite šta jedete i pijete

Pošto nas i ove nedelje očekuju veoma visoke temperature, treba biti oprezan u odabiru namirnica, jer neke imaju diuretička svojstva, što znači da pomažu prirodnom izbacivanju vode iz tela

Zanimljivosti

Nije naodmet podsetiti na dobro poznate savete koji se odnose na redovno hidriranje organizma i zaštitu kože kremama za sunčanje, ali postoje i određene namirnice i napici koje bi trebalo da izbegavate dok pokušavate da pobedite vrućinu.

Donosimo vam spisak stvari koje ne bi trebalo da konzumirate dok su napolju visoke temperature.

Kafa i čaj

foto: Profimedia

U letnjim mesecima možete pretpostaviti da su ledeni čaj ili kafa - vrhunac osveženja. Ali ta pića imaju moćna diuretička svojstva, što znači da prirodno pomažu izbacivanju vode iz tela. Kad temperature rastu, važno je unositi što više vode, a previše oslanjanja na diuretike, poput kafe, može dovesti do dehidratacije. Takođe, i čajevi od biljaka poput maslačka, đumbira, kleke i hibiskusa imaju diuretička svojstva i treba ih izbegavati.

Beli luk, paprika, špargle...

Neko povrće se takođe smatra diuretikom. Na primer, amino-kiseline u šparglama prirodni su diuretici. Postoji nekoliko drugih namirnica, uključujući luk, beli luk, papriku, artičoke i komorač, koje stvaraju sličan učinak. Ovo ne znači da bi trebalo da u potpunosti izbegavate ove namirnice jer mnoge od njih nude velike prehrambene dobrobiti. Samo imajte na umu da sadrže i diuretička svojstva te u skladu s tim planirajte dodatnu konzumaciju vode.

Mango Sveži, zreli mango čini se izvrsnom idejom u vrelim letnjim mesecima, ali mango je još jedna hrana koja zapravo može da smanji količinu vode u telu. Mango sadrži mnogo kalijuma, koji je prirodni diuretik. Ako jedete previše manga tokom talasa vrućine, mogli biste da dehidrirate. Ako žudite za nečim slatkim i prirodnim, jedite jagode i dinje, koje su dobra zamena zbog visokog udela vode.

foto: Profimedia

Alkohol Mnogi od nas vole da uživaju u letnjim koktelima ili hladnom vinu tokom vrelih letnjih dana, ali previše alkohola može da dovede do dehidratacije. To je zato što alkohol ima prirodna diuretička svojstva i prisiljava jetru da prekomereno radi kako bi se očistila. U posebno vrelom danu stres i napor koji vaše telo doživljava od alkohola mogu dovesti do jake dehidratacije. Savet je da pijete umereno tokom visokih temperatura, kao i da pored alkohola unosite i dovoljne količine vode.

(Kurir.rs)

Bonus video: