DO KADA ĆE POTRAJATI TOPLOTNI TALAS U GRČKOJ? Haraju požari, temperature preko 40 stepeni a meteorolozi kažu: NAJGORE TEK STIŽE
Foto: EPA-EFE/SALAS

leto u grčkoj

DO KADA ĆE POTRAJATI TOPLOTNI TALAS U GRČKOJ? Haraju požari, temperature preko 40 stepeni a meteorolozi kažu: NAJGORE TEK STIŽE

Planeta -

Vrućine i požari predstavljaju ogroman problem za Grčku gde se vatrogasci bore da ugase veće i manje požare dok se u većini zemlje očekuju temperature i do 40 stepeni Celzijusa.

Veliki požar i dalje hara nacionalnim parkom Dadia, blizu granice sa Turskom., a reč je o jednom od najvećih šumskih područja u jugoistočnoj Evropi.

Drugi veliki požar besni na južnoj strani Lezbosa gde su snage civilne obrane evakuisale selo Vatera. Na ostrvo su poslate dodatne vatrogasne jedinice sa kopna kako bi pomogle u gašenju požara.

Grčki državni radio javlja da manji požari gore i na poluostrvu Peloponezu. Prema informacijama pripadnika civilne zaštite, u borbi protiv vatrene stihije na raznim područjima u Grčkoj učestvuje većina od 86 grčkih protivpožarnih aviona i helikoptera.

Prema prognozama suša i visoke temperature će u idućih nekoliko dana zahvatiti gotovo sve delove Grčke, stvarajući "savršenu pozadinu" za nove požare, prenosi Hina upozorenje grčkih meteorologa.

U centralnoj Grčkoj, temperature su već jutros iznosile i do 38 stepeni a popodne bi temeratura mogla da pređe i preko 40 stepeni, upozorio je grčki meteorološki zavod.

Početkom iduće nedelje u Grčkoj se očekuju još više temperature, a meteorolozi kažu da bi nezapamćeni talas vrućina modao da potraje do početka avgusta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja