BAZEN SMRTI: Naučnici otkrili smrtonosno mesto na dnu okeana koje ubija sva nesrećna stvorenja koja dospeju u njega VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

uzbudljivo otkrće

BAZEN SMRTI: Naučnici otkrili smrtonosno mesto na dnu okeana koje ubija sva nesrećna stvorenja koja dospeju u njega VIDEO

Planeta -

Naučnici su otkrili bazen smrti na dnu Crvenog mora koji ubija skoro svako stvorenje koje upliva u njega.

Bazen - koji ima skoro 10.000 kvadrata - — otkrili su istraživači Univerziteta u Majamiju uz pomoć podvodnog vozila na daljinsko upravljanje tokom ekspedicije u severnom delu mora 2020. godine.

Na 1,7 kilometara ispod površine okeana, bazen nema kiseonik i pun je vode sa tolikom koncentracijom soli da je smrtonosan.

"Svaka životinja koja zaluta u slanu vodu odmah bude omamljena ili ugine", rekao je za Lajv sajens šef tima Sem Perkins. "Izgleda da ribe, škampi i jegulje koriste slanu vodu za lov“, rekao je on i dodao da predatori vrebaju blizu smrtonosnog bazena da bi se "hranili nesrećnim bićima koja nehotice uplivaju u njega".

Ovo nije prvi bazen sa slanom vodom koji su otkrili naučnici - okeanografi su prethodno otkrili "nekoliko desetina" smrtonosnih bazena u Crvenom moru, Sredozemnom moru i Meksičkom zalivu u poslednjih 30 godina.

Međutim, ovo otkriće zaprepastilo je naučnike, jer se bazen nalazi toliko blizu kopna.

Ranije je najbliži bazen sa slanom vodom koji se nalazio u Crvenom moru pronađen najmanje 25 kilometara od obale. Ovaj bazen je, međutim, pronađen samo 3,6 kilometara od obale Egipta.

Istraživači kažu da Crveno more poseduje najveći poznati broj slanih bazena. Smatra se da su nastali rastvaranjem džepova minerala deponovanih pre 23 miliona godina.

Još 2015. godine, morski biolozi su bili oduševljeni kada su otkrili bazen sa slanom vodom više od pola milje ispod površine Meksičkog zaliva jer se jedva promenio posle desetina miliona godina od kada je stvoren.

"Naše trenutno shvatanje je da je život nastao na Zemlji u dubokom moru, gotovo sigurno u anoksičnim — bez kiseonika — uslovima“, rekao je Perkins.

"Bazeni sa slanom vodom u dubokom moru su odlična analogija za mladu Zemlju i, uprkos tome što su lišeni kiseonika i hipersalina, vrve od bogate zajednice takozvanih 'ekstremofilnih' mikroba. Proučavanje ove zajednice stoga omogućava uvid u to kako se život prvi put pojavio na našoj planeti i mogao bi da pomogne u potrazi za životom na drugim vodenim svetovima u našem solarnom sistemu i šire“, dodao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track