ORBAN O EU STRATEGIJI ZA UKRAJINU: Sedimo u automobilu sa sve četiri probušene gume, vlade padaju kao domine - ovo ne funkcioniše!
Foto: Profimedia, AP

rat u ukrajini

ORBAN O EU STRATEGIJI ZA UKRAJINU: Sedimo u automobilu sa sve četiri probušene gume, vlade padaju kao domine - ovo ne funkcioniše!

Planeta -

Evropskoj uniji potrebna je nova strategija za rat u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve ne deluju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

"Potrebna je nova strategija, koja bi trebalo da se fokusira na mirovne pregovore i izradu dobrog mirovnog predloga... umesto pobede u ratu", rekao je Orban u Rumuniji.

Kako prenosi Indeks, Orban je ponovio da se Mađarska neće mešati u rat u Ukrajini. Mađarska je ranije odbila da podrži embargo EU ili ograničenja uvoza ruskog gasa jer bi to potkopalo njenu ekonomiju.

Mađarski premijer je objasnio da je zapadna strategija izgrađena na četiri stuba: da Ukrajina može da dobije rat protiv Rusije oružjem NATO-a, da će sankcije oslabiti Rusiju i destabilizovatii njeno vođstvo, da će sankcije više naštetiti Rusiji nego Evropi i da će se svet organizovati u znak podrške Evropi.

Orban je rekao da je ta strategija propala jer se vlade u Evropi ruše "poput domina", cene energije su porasle i sada je potrebna nova strategija.

"Sedimo u automobilu sa sve četiri probušene gume probušene: apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način", rekao je Orban i dodao da Ukrajina nikada neće dobiti rat na ovaj način "zato što ruska vojska ima asimetričnu dominaciju".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track