Foto: Zorana Jevtić

sećanje

POGLEDAJ, SVE SU BLOKIRALI: Kako je Minja Subota sa ženom PREDSEDNIKA JUGOSLAVIJE napravio pometnju na beogradskom aerodromu

Kultura

Na današnji dan rođen je jedan od najpoznatijih kompozitora za decu Minja Subota, koji je preminuo prošle godine, u 82. godini posle borbe sa teškom bolešću.

foto: Filip Plavčić

Iza sebe je ostavio brojne pesme i najgledaniju emisiju u bivšoj Jugoslaviji "Muzički tobogan“, koji je pomogao deci da upoznaju naše najistaknutije pesnike i uz poznate kompozitore stvore preko dve stotine pesama koje su interpretirali naši najpopularniji vokalni solisti: Zdravko Čolić,Oliver Dragojević, Đorđe Balašević, Bajaga, ali i u kojem su se proslavile brojne zvezde.

U ispovesti koju je dao za Kurir, godinu dana pre smrti, otkrio je kako je nastala čuvena emisija "Muzički tobogan", a i prisetio se zanimljivih anegdota sa putovanja.

foto: Zorana Jevtić

Muzički tobogan

- Napisao sam osamdesetih godina i najznačajniju pesmu na Ršumove stihove "Deca su ukras sveta“. Urednik dečjeg programa na TV Duško Radović nam je tada rekao: "Deci samo poklanjajte najbolje!“ On je bio uvek namršten, ali kad ti nešto kaže, padneš sa stolice. Dao mi je najbolji savet u životu, a to je: "Deci se obraćajte kao sebi ravnima. Uvek sa: ‘Poštovana deco’“.

Smatrao sam da deca zaslužuju program po uzoru na Evroviziju i onda sam ja napravio "Muzički tobogan“. Nisam našao na razumevanje za taj program u TV Beograd, već u Novom Sadu. Urednici u Vojvodini su bili pesnici. Mi smo ceo program snimali u Pionirskom gradu. Reportažna kola i kamermani su dolazili iz Novog Sada. Snimali smo za jedan dan emisiju sa 250 mališana u studiju. Imali su ručak.

Mnogi mi danas kažu da su deca "Tobogana“, a ja nove otkrivam svakog dana. Shvatio sam je Leontina pevala tu prvi put svoju kompoziciju. Sestre Kovač su se predstavile s pesmom koju im je napisao Bata.

Bilo je tu čelista, instrumentalista, a i jedan Dženan Lončarević. Pevao je u crvenoj jakni, a među poslednjima je nastupala Nataša Bekvalac. Imala je prva sa sobom na sceni i male balerine. Ona je pravi tip šlager pevača. Nataša bi u Nemačkoj mnogo bolje prošla jer dobro izgleda i peva. Njena nesreća je jedino što nije dobar pevač kao Tanja Banjanin - pričao je Minja u ispovesti za Kurir.

foto: Dado Đilas

Putovanje sa suprugom predsednika države

U nastavku priče prisetio se i dešavanja nakon Titove smrti i kako je išao na turneju sa Mirom Stupicom, suprugom tadašnjeg predsednika države.

- Povodom 29. novembra, Dana republike, za naše ljude u inostranstvu pripremala se u novembru velika turneja po SR Nemačkoj, Francuskoj i Austriji pod nazivom "Pozdrav iz domovine“. To je do tada, može se reći, bila najveća i najbolje organizovana turneja po zemljama zapadne Evrope.

Što se tiče programskog sadržaja, solisti i gosti su bili, kako je tada bio običaj, iz svih republika i pokrajina.

Učesnici su bili Mira Stupica, Miodrag Petrović Čkalja, Žarko Mitrović, Živan Saramandić, Biljana Ristić, Arsen Dedić, Miroslav Ilić, Ljiljana Čavoli, Nedžad Salković, Sena Ordagić i ja kao voditelj i solista.

foto: Zorana Jevtić

Ali dogodilo se nešto neočekivano, a za pojmove estradnih turneja bez presedana. U toku priprema turneje, suprug naše koleginice, istaknute dramske umetnice Mire Stupice, Cvijetin Mijatović izabran je za predsednika Jugoslavije.

Pozvali su me prijatelji iz Beogradske estrade, koja je, u saradnji s našim konzulatima, bila organizator ove turneje i zamolili da diskretno upitam Miru Stupicu da li je možda odustala od turneje. Kada sam je upitao, rekla mi je: "Pa ja sam, pre svega, umetnica i jedva čekam da pođemo na turneju.“

Kada je i to razrešeno, ponudili su joj "mercedes“ i vozača na turneji, na čemu se ona zahvalila i rekla da je njoj najlepše s njenim kolegama. Nama je to bilo normalno, ali je pripadnicima policije SR Nemačke, Francuske i Austrije, kada im je saopštena takva činjenica, pao mrak na oči jer im je dat zadatak da tokom trajanja turneje moraju diskretno da prate suprugu jednog predsednika države.

foto: Facebook

U toku čitave turneje obezbeđenje je bilo ogromno, ali mi ga u toku dana nismo primećivali, jedino su se meni, misleći da sam valjda glavni, u svakom gradu pred koncert obraćali predstavnici policije i izveštavali o bezbednosti u dvorani i na bini.

Turneja se bližila kraju i Mira Stupica mi je rekla da je obećala familiji da će doneti na poklon dva radio-kasetofona, pa me je zamolila da joj pomognem oko kupovine.

Blokada aerodroma

Završila se ova turneja, zanimljiva i interesantna na svoj način, i mi na povratku slećemo na beogradski aerodrom. Izašli smo iz aviona i uputili se ka aerodromskoj zgradi.

foto: Zorana Jevtić

Setim se ja onih Mirinih radio-kasetofona, priđem joj i kažem: "Daj mi tu torbu s radio-kasetofonima, neka bude kod mene. Ako ih carinici pronađu, bolje da su kod mene nego kod tebe, jer kako bi izgledalo da žena predsednika države pokušava da prošvercuje radio-kasetofone.“ A Mira je rekla: "Stvarno si srce, u pravu si“, i dala mi torbu.

Ulazimo u aerodromsku zgradu, kad ono - sve blokirano. Obezbeđenje na sve strane. Na sredini prostorije, gde je tada bila pasoška i carinska kontrola, stoji Mirin suprug Cvijetin Mijatović, okružen pratnjom.

foto: Zorana Jevtić

Krenuo u susret supruzi, grli je, a onda se pozdravlja sa svima nama i zahvaljuje što smo čuvali njegovu Miru. U toj veseloj atmosferi prilazi mi Mira i kaže: "E, jesmo budale, pogledaj, blokirali ceo aerodrom. Daj mi tu torbu i hvala ti, veliki si drugar!“ Smejao se i Cvijetin, a mi smo u "svečanom mimohodu“, s pratnjom iz obezbeđenja predsednika države, prošli pored simpatičnih i nasmejanih carinika, milicionara i aerodromskog osoblja koje nas je ispratilo.

(Kurir.rs)

Bonus video: