PREMINUO MINJA SUBOTA: Čuveni kompozitor uz čije pesme su odrasle generacije izgubio bitku u 82. godini
Foto: Kurir televizija

GENERACIJE SU RASLE UZ MUZIČKI TOBOGAN

PREMINUO MINJA SUBOTA: Čuveni kompozitor uz čije pesme su odrasle generacije izgubio bitku u 82. godini

Pop kultura -

Milan Minja Subota preminuo je u 82. godini posle borbe sa teškom bolešću s kojom se duže vreme borio.

Srpski kompozitor je pre šest dana hitno preveze na pulmologiju zbog bolesti, gde je izgubio bitku sa opakom bolešću.

Vest da je preminio objavio je i Goran Vesić.

"Naš Minja uz koga smo svi rasli. Minja koji nas je pesmom učio da budemo dobri ljudi i da razumemo svet. Minja koji je uvek bio vedar i nasmejan i kada se borio sa teškom, podmuklom i opakom bolešću. Kad bi neko pomenuo Minju Subotu svi, stariji ili mlađi Beograđani, odmah pomisle na “Muzički tobogan", emisiju detinjstva svakoga od nas. Minja je obeležio uspešne decenije tadašnje Televizije Beograd. Bio je inženjer elektrotehnike. Bio je uspešan muzičar, pevač, kompozitor, kantautor, scenarista i tvorac mnogobrojnih emisija na radiju i televiziji.

Mnogo je voleo decu. Stvarajući i komponujući za najmlađe ostao je dete u duši.

Počivaj u miru Minja. Mnogo si se namučio poslednjih godina, ali nisi dao da se to primeti. Ti si učio nas, a sada je red da se mi odužimo tebi. Prvo sahranom u Aleji zaslužnih građana, a potom trajnim sećanjem. Za tri godina dobićeš ulicu u našem gradu, a Dečiji kulturni centar koji si vodio do odlaska u bolnicu negovaće trajno sećanje na svog Minju.

Minja Subota je bio srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike. Dugo je radio kao voditelj i autor dečije TV serije „Muzički tobogan“.

Radio je kao autor i voditelj i na drugim uspešnim serijama kao što su: „Od glave do pete“; „Igre bez granica“; „Željoteka“; „Sve igračke sveta“; „Muzički balon“; „Nedeljno popodne“; „Zvezdana žurka”; „Dete je čovek važan“.

Komponovao je mnoge pesme na stihove istaknutih pesnika kao što su: „Razbole se lisica“, „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“ i tako dalje. Njegove pesme danas su popularne te su sastavni deo muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

Bio je predsednik Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije. U muzičkim udruženjima radio je u upravnim odborima. Često je bio sastavni deo žirija u sklopu mnogobrojnih muzičkih dešavanja. Bavio se i dobrotvornim radom. Počasni je građanin grada Kruševca sa titulom „Viteza od Čarapanije“, a sve zbog predanog rada sa decom. „Kako smo zabavljali Tita“ je naslov njegove objavljene knjige. Njegova supruga Branka Jeremić Subota je umrla 2018. godine. Iz njihovog braka rođen je sin Miloš.

Minja Subota
foto: Zorana Jevtić

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track