zaštita

HIDRATACIJA IZNUTRA I SPOLJA DOBRO DOĐE POGOTOVO U OVO VREME: Sačuvajte kožu od isušivanja tokom hladnih dana, samo uradite OVO!

Žena

Postoje dva tipa žena. Prve ritualno nanose losion od glave do pete nakon svakog tuširanja, dok se druge zadovolje brzim nanošenjem hidratantne kreme na dekolte i potkolenice u posebnim prilikama. Nažalost, suva koža koja se povremeno peruta ili svrbi može podjednako uticati na oba tipa žena, a situaciju dodatno pogoršavaju vremenski uslovi koje nam donose jesen i zima. Ovi faktori mogu biti razlog suve kože.

Tuširanje vrućom vodom

Preterano topla voda, u kombinaciji s gelom za tuširanje, s kože uklanjan njen prirodni zaštitni sloj. Kad je barijera kože narušena, ona je sklonija suvoći, crvenilu, iritacijama i svrabu. Situacija se pogoršava ako kratko tuširanje menjate za dugotrajno izležavanje u vrućim kupkama.

foto: Profimedia

Rešenje: Dovoljno je smanjiti temperaturu vodu ili se tuširati što kraće, a ako ne možete da zamislite dan bez kupke, u vodu dodajte nekoliko kapi ulja. Takođe, pazite da gel za tuširanje koristite samo na "strateškim mestima" i da hidrirate kožu losionom odmah nakon tuširanja.

Vazduh u kući nije dovoljno vlažan

Centralno ili grejanje klima-uređajem crpi vlagu iz vazduha jednako kao i iz vaše kože. Na radijator staviti posudu s vodom ili uložite u ovlaživač vazduha. Na taj način vlaga će se vratiti i koža če vam ponovo blistati.

Ne jedete dovoljno voća i povrća

foto: PROFIMEDIA

Nedostatak voća i povrća u ishrani može štetno da utiče na kožu. Ono što jedemo ima veliki učinak na mehanizme koji su povezani sa starenjem. Naprimer, prerađeni šećeri oštećuje kolagen i elastin, dok, s druge strane, voće bogato vitaminom C podstiče proizvodnju kolagena koji je neophodan za zdravlje i mladolikost kože.

Koristite kreme čija je formula "preteška"

Mnogi od nas odgovaraju na suvu kožu nanošenjem bogatije i masnije hidratantne kreme, ali to može napraviti više štete nego koristi. Gusta i masna hidratantna sredstva mogu oslabiti funkciju barijere kože i promeniti njenu prirodnu sposobnost samohidratacije. Koža tada postaje zavisna od krema. Za telo koristite brzo upijajuće ulje, a za lice hidratantni serum i hidratantnu kremu lagane teksture i nemojte je nanositi u debelom sloju.

foto: Shutterstock

Ne pijete dovoljno vode

Konzumiranje dovoljne količine vode jednako je važno kao i korišćenje hidratantne kreme. Recept je jednostavan - dve do tri litre vode dnevno (u zavisnosti od vašeg stila života), a ne čaja, kafe, soka ili alkohola, koji zapravo dehidriraju telo.

(Kurir.rs)

Bonus video: