Foto: Vlada Sporčić

možda niste znali

ŠTA RADIŠ? ZAŠTO SE MUČIŠ? Evo kako je počela ljubavna priča Zablaćanskog i njegove ŽENE: Bila je BALERINA, a danas izgleda OVAKO!

Kultura

Voljeni glumac Milenko Zablaćanski tragično je poginuo u saobraćajnoj nezgodi zime 2008, a iza njega su ostale brojne pozorišne, filmske i televizijske uloge.

foto: Damir Dervišagić

Sećanje na njega danas čuva sin Ivan, ali i supruga Snežana. Ona radi kao baletski pedagog u Pozorištu na Terazijama. Prošle nedelje u svoj kući nagrađena je za dostignuća u radu za 2022. godinu. Retko se pojavljuje u medijima, a ljubavnu priču s glumcem ispričala je 1994. godine u TV novostima.

foto: ATA images

Snežana (zvana Nena) Vesković završila je baletsku školu "Lujo Davičo", u klasi profesora Anđelke Jablan. Slučaj je tako hteo da nacionalni teatar, to jest, Narodno pozorište, te sezone ne podmlade svoj baletski ansambl. Nije bilo audicije, i mlade balerine su ostale - nigde.

Bilo je i sreće: Pozorište na Terazijama je priredio audiciju: umesto da se komisiji predstave kao beli, crni i ostali labudovi, devojke su zaigrale kan-kan. Bile su odlične. Pozorište na Terazijama dobilo je novu, talentovanu "baletsku postavu". (Od tog doba, reklo bi se, počeo je i ozbiljniji rad sa baletskim ansamblom u tom teatru). Posle dve godine nacionalni teatar je bio spreman da primi mlade balerine da volontiraju. "Posle dve godine, ja sam u mom pozorištu bila - solistkinja - govorila je Nena.

Soja Jovanovićfoto: Jugoslovenska Kinoteka

- Već sam u mjuziklu "Moj dečko" u režiji Soje Jovanović, imala svoj arentinski tango. Igrala sam u "Veseloj udovici", a Lidija Pilipenko se pripremala da koreografski postavi "Priču o konju". U našem pozorištu radio je Perva, radio je Petar Slaj..." Rad sa Petrom Slajom joj se izuzetno dopao: ubrzo je postala član njegove baletske grupe, a u svoju igračku biografiju upisala je "Folk paradu".

Ljubavna priča

Slučaj je hteo da vojnik Milenko Zablaćanski, koji je televiziju strasno gledao u trenucima odmora i kad je bilo dozvoljeno, primeti igračicu iz "Parade". Slučaj je i namestio da mu ona bude "učiteljica igranja" dok se pripremao za mjuzikl "Moj dečko". Slučaj je, verovatno, i hteo da njihov prvi zajednički projekat bude "Poslednja nit". Oni sami najbolje znaju šta je sve slučaj režirao u njihovim životima...

foto: Printscreen

Iza nje su uspešni nastupu u mjuziklu "Neki to vole vruće" i "Kabare", ali i dvadeset i pet godina, beneficiranog, radnog staža. Što se Milenka tiče, kod njega ništa nije beneficirano. Pozorišnu sezonu je završio uz pohvale kritike u Nušićevom "Dr" u režiji Radoslava Dorića, bio je Milorad. Kaže da se za tu predstavu "sve poklopilo": vreme joj u potpunosti ide na ruku. Leto mu je prošlo sa Belokovom i njegovom "Mušicom" koja završava drugu sezonu sa odigranih šezdesetak predstava. Igrana je na svakom zgodnom mestu, gostovala gde god su je pozvali. "Gospođica Julija" ima svoju priču: pripremana je za Večernju scenu Radović, bila na mnogim gostovanjima, uvršćena u repertoar Narodnog pozorišta, otisnula se i na put u Edinburg...

foto: Kurir

"Nisam od onih koji sve znaju o pozorištu - kaže.

- Onog trenutka kad se ugase svetla u sali, a upale reflektori i bace na nas neke nove zrake, pred okom zatreperi - tajna. Kao dete uronite u nju, tumarajući njenim katakombama i lavirintima. Smeh ili jecaj iz sale koji proprati to tumaranje, pomažu na putu. Iza ostaju znoj, strah, strepnje... U tom snu se pojavi neki čovek i pita: Šta radiš? Zašto se mučiš? Odgovor je: To je moja ljubav." - tako je govorio Milenko Zablaćanski.

Kurir.rs/ Ns portal

Bonus video: