Zoran Knežević, Foto: Nenad Kostić

srpska akademija nauka i umetnosti

BIVŠI ROKER PO KOJEM JE NAZVAN ASTEROID POSTAO PRVI ČOVEK SANU! Svirao sa Dadom Topićem, a evo šta kaže o novoj važnoj funkciji!

Društvo

Astronom Zoran Knežević juče je izabran za novog predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti!

Knežević, koji je inače član Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke i generalni sekretar SANU, osvojio je juče na Izbornoj skupštini SANU većinu glasova - 75, dok je njegov protivkandidat, kompozitor Svetislav Božić, osvojio 33 glasa.

Knežević će zvanično 3. aprila, kada dosadašnjem prvom čoveku SANU Vladimiru Kostiću ističe mandat, postati 23. predsednik najviše naučne i umetničke ustanove u Srbiji otkad je osnovana 1841. godine.

Izborna skupština SANUfoto: Petar Aleksić

- Obavezama koje me čekaju prilazim s dužnim poštovanjem i velikom odgovornošću, nadajući se da ću se uspešno nositi sa izazovima. Svestan sam da to neće biti lako i jednostavno, valja imati strpljenja i mudrosti kako bi se akademici vodili mirnim i sigurnim putem. Učiniću sve što je u mojoj moći da obezbedim kontinuitet s prethodnim periodom - rekao je Knežević.

Novi predsednik SANU je, kao odličan učenik, po završetku osječke gimnazije mogao da bira šta će studirati. Tek ga je razgovor s poznanikom koji je studirao astronomiju naveo da upiše isto to. Tinejdžerske dane mu je obeležio i rok bend Đavolji eliksiri, u kojem je svirao gitaru s Dadom Topićem i Josipom Bočekom. Knežević spada u red najvećih svetskih poznavalaca malih tela Sunčevog sistema, a na predlog italijanskih astronoma, jedan asteroid je nazvan po njemu - 3900 Knežević.

foto: Petar Aleksić

Za potpredsednike SANU izabrani su Zoran Popović i Miodrag Marković, dok će generalni sekretar biti Nebojša Lalić.

- Zadovoljan sam, to je vrlo prestižno mesto i nastavak mog angažovanja u Akademiji na jednom višem nivou. Potrudiću se da sve svoje organizacione sposobnosti u to uključim i da ih tome posvetim - rekao je Lalić za Kurir.

Vladimir Kostić

Odlazim tužan i razočaran

Odlazeći predsednik SANU Vladimir Kostić poručio je da Kneževiću i ostalima u novom rukovodstvu želi svaku sreću, ali da odlazi razočaran i tužan:

- Želim da se onima kojima sam nehotice naneo zlo izvinim. Treba da shvatimo da je održavanje integriteta Akademije najvažnije. Na vama je da je izvučete na zelene grane. Želim vam da budete okruženi s manje mržnje. Posle svega što se dogodilo u poslednjih nekoliko meseci, gorak je ukus, ne samo zato što sam ja bio jedan od meta, bilo je i drugih. Za ovih osam godina sam mnogo naučio, a najdraže mi je što sam stekao dobre prijatelje. Nakon ovih osam godina želja mi je da više budem sa unucima, suprugom i prijateljima.

Kurir.rs/ M. Branković

Bonus video: