EVO ZAŠTO DUŠAN KOVAČEVIĆ NIJE KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA SANU: Čuveni dramski pisac i scenarista otkriva za Kurir razlog!
Dušan Kovačević, Foto: Marina Lopičić

komplikovana izborna procedura

EVO ZAŠTO DUŠAN KOVAČEVIĆ NIJE KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA SANU: Čuveni dramski pisac i scenarista otkriva za Kurir razlog!

Društvo -

Pisac Dušan Kovačević, koji se u prethodnom periodu pominjao kao potencijalni kandidat za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti SANU, kaže za Kurir da nije imao nameru da prikuplja potpise zbog privatnih obaveza.

- Jedan od razloga je nešto o čemu ne bih govorio, previše je privatno, ali to nije suštinski razlog. Razmislio bih eventualno o svemu predloženom da nemam te privatne razloge, jer to mesto zahteva čoveka u proseku 10 sati dnevno, angažovanje i obaveze koje su izuzetno važne i bitne - rekao je Kovačević i dodao:

SANU
SANUfoto: Shutterstock

- Ovo je izuzetno izazovno i ozbiljno vreme za sve u Srbiji, a pogotovo za ljude koji će voditi tako bitne institucije. Mislim da će svaki dobronamerni čovek u Akademiji učiniti nešto da pomogne Srbiji.

Dao im potpis

Njih je podržao Matija Bećković

Matija Bećković
Matija Bećkovićfoto: Zorana Jevtić

Na spisku 20 potpisnika za kandidaturu akademika Miodraga Mateljevića za potpredsednika SANU našao se i potpis akademika Matije Bećkovića. On je podržao i Slavenka Terzića, koji je takođe jedan od kandidata za potpredsednika SANU, kao i Dušicu Lečić Toševski, koja je kandidovana za generalnog sekretara, ali njegov potpis ne stoji pored imena nijednog od dvojice kandidata za predsednika.

Kneževića i Božića, kaže, poznaje samo iz viđenja.

- Znam da su vrhunski u svojim poslovima i oblastima. Izborna procedura je mnogo komplikovana, moraju da imaju 60 glasova, i veliki je znak pitanja da li će u prvom krugu biti dovoljno glasova. Dešavalo se da u Akademiji taj proces traje dosta dugo.

Kurir.rs/ M. Branković

Bonus video:

00:41

UKINUTA ZABRANA: Matija Bećković ponovo može u Crnu Goru, a evo kako je AKADEMIK prokomentarisao tu odluku (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track