Foto: Kurir televizija

POJAČANJE U ZOO VRTU

BEOGRADSKI ZOOLOŠKI VRT DOBIO NOVOG STANOVNIKA! Može da skače više od dva metra, a u dvoboju sa bikom bi odneo UBEDLJIVU pobedu!

Beograd

Stižu lepe vesti iz životinjskog carstva. Beogradski zoo vrt je dobio pojačanje, još jedno mladunče berberske ovce. Mužjak berberske ovce je vrlo snažna i moćna životinja u vrtu. Može da skoči preko dva metra, a u dvoboju rogovima sa bikom sigurno bi bio pobednik. Novinarka Lena Sudar, uključila se u emisiju Puls Srbije iz Beogradskog zoološkog vrta i pružila informacije o tome kako se snalaze prinove.

foto: Kurir televizija

- Iako smo u početku mislili da su stigle dve prinove, jutros se rodio još jedan par blizanaca, tako da ih imamo ukupno četiri! Reč je o berberskim ovčicama koje trenutno uživaju pored svoje mame - rekla je Sudar.

A detaljnije informacije došle su od Kristijana Movarija, biologa beogradskog Zoo vrta.

foto: Kurir televizija

- Svakog sekunda smo sve veći i mnogobrojniji što i jeste cilj svakog Zoo vrta. Berberska ovca je jedna vrlo čudna životinja iz prostog razloga što se ne bavi berberskim poslovima, a još manje je ovca! U pitanju je zapravo koza, tačnije spada u šupljoroga goveda. One dolaze iz Severne Amerike. Vrlo su retka, čak i ugrožena vrsta. Vrlo dobro podnose kamenjare, pa su se lako i brzo odomaćile u Evropi i Severnoj Americi. ZanimljIvo je da su ugrožene na kontinentu sa kojeg potiču, a da se bolje snalaze u zemljama u koje su došle - rekao je Movari.

foto: kurir televizija

A otkrio je i šta je omiljena hrana berberskih ovaca:

- Kao i svaka druga koza ova berberska ovca voli da brsti. Sve što režemo u vrtu dospeva ovde kod njih. Sve što one ne mogu da pojedu ide za gnezdo pticama. Naravno tu je i mama berberska ovca da da svoje kozje mleko.

Kako kaže, ovčice moraju brzo da stanu na svoje noge kako bi pratile krdo u kojem se osećaju najbezbednije.

- One moraju čim se rode da brzo krenu sa krdom zato što ih vrebaju razne opasnosti, orlovi i drugi predatori. Moraju da budu vrlo živahne i brze. S druge strane sve životinje su jače u krdu i krdo im daje sigurnost - kaže Movari.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud