PREŽIVEO II SVETSKI RAT, SVA BOMBARDOVANJA I JOŠ JE ŽIV: Aligator Muja je u BG od 1936, otkad i zoo-vrt! Evo koliko mu je godina
Foto: Filip Plavčić

Stižu hijene i pingvini

PREŽIVEO II SVETSKI RAT, SVA BOMBARDOVANJA I JOŠ JE ŽIV: Aligator Muja je u BG od 1936, otkad i zoo-vrt! Evo koliko mu je godina

Beograd -

BEOGRAD - Beogradski Zoološki vrt danas slavi 86. rođendan a tim povodom je za sve male i malo veće Beograđane do 15 godina starosti ulaz slobodan!

To je jutros potvrdio direktor Beo zoo-vrta Srboljub Aleksić i pozvao sugrađane da dođu i vide novi i znatno veći prostor za flamingose, koji je uređen tokom protekle godine, kao i sređeniji prostor za slonove i kamile.

Inače, Beogradski zoološki vrt je osnovan 12. jula 1936. i najstariji je i najveći zoo vrt u Srbiji. Njegov najstariji žitelj je čuveni aligator Muja kog većina posetilaca nikada nije videla da se pomerio ni za milimetar!

Za Muju se ne zna koliko mu je tačno godina a veruje se da je stariji od Beo zoo-vrta koji danas slavi 86. rođendan. Naime, američki aligator (Alligator mississippiensis) po imenu Muja smatra se najstarijim živim aligatorom na svetu!

Aligator Muja
foto: Filip Plavčić

Doputovao je u Beogradski zoološki vrt godinu dana po njegovom osnivanju, 12. septembra 1937. godine, kao već odrasla životinja, s još jednim aligatorom, u velikom kontigentu životinja iz nekog nemačkog zoološkog vrta.

Danas je on jedini preostao od stanovnika Vrta koji su uspeli da prežive Drugi svetski rat, tokom koga je Vrt, budući da je Beograd u dva navrata bombardovan, bio gotovo potpuno razoren.

Muja, aligator, aligator Muja, 2016
foto: Filip Plavčić

Muja je u prilično dobroj kondiciji, hrani se jedanput nedeljno i pojede po 5-6 kilograma mesa. Njegova dugovečnost uticaće na to da bude postavljena gornja granica dužine života ove vrste koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi. Nadamo se da će još dugo poživeti u Vrtu i postati apsolutni svetski rekorder u dugovečnosti među aligatorima.

Direktor Beo zoo-vrta Srboljub Aleksić rekao je i sledeće:

"Ova godina je post-kovid period, zadovoljni smo šta smo uspeli da uradimo", rekao je Aleksić i dodao da se planira i opremanje novog prostora za marabu rode, javlja Beta.

"Želimo da bude sve bolji i atraktivniji i zato smo krenuli sa procedurama pridruživanja Evropskoj asocijaciji zoo-vrtova i trudićemo se da bude sve bolji. Trudimo se svake godine nešto novo da nabavimo", rekao je direktor Zoološkog vrta Srboljub Aleksić.

Dodao je da su trenutno u toku procedure za nabavku hijena, kojih u beogradskom ZOO vrtu ranije nije bilo.

Zoološki vrt u Beogradu osnovao je inače pre Drugog svetskog rata, 1936. godine, tadašnji gradonačelnik Beograda Vladimir Vlada Ilić.

Ilić je, kaže aktuelni direktor, bio veliki ljubitelj životinja, koji je držao lavove na svom imanju u blizini Beograda. Da li je zoo-vrt osnovao da bi sebi olakšao brigu o lavovima, ili kao ljubitelj životinja, nije zabeleženo u arhivama.

Zoološki vrt jedno je od mesta koje Beograđani vole da posećuju u slobodno vreme, a koji je nezaobilazna destinacija i za mnoge goste grada. Aleksić je pre par godina rekao i da je Vrt, koji se nalazi na Beogradskoj tvrđavi već 82 godine, kao institucija koja toliko dugo opstaje, voljena među svim posetiocima, ali da su za njega posebno vezani Beograđani, te da se iz tog razloga trude da ga svake godine poboljšaju.

Posetioce privlači i sama lokacija Vrta, rekao je Aleksić i dodao da je Vrt jako dostupan, jer je u samom centru grada, na Kalemegdanu. "Možete prošetati Kalemegdanom i samo se spustiti do Vrta. To je jedna od naših velikih prednosti", kazao je Aleksić.

Dodao je da u poslednje vreme zabeležene i sve češće posete stranaca. "Nemamo egzaktan podatak, jer kada se kupuje ulaznica nemamo specijalne ulaznice za strance, ali primećujemo da ih ima sve više, što je povezano i sa sve većim brojem stranaca u gradu. Mislim da dosta veliki broj ljudi iz inostranstva ima kulturu odlaska u Zoološki vrt kada posećuju druge zemlje", naveo je.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV! EKSKLUZIVNO! PINGVINI PONOVO U BEO ZOO VRTU!! Pravi se specijalan bazen za njih!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja