Foto: Kurir Televizija, screenshot

afrika

"ČOVEČE, MALARIJU PRENOSE KOMARCI, A NE LJUDI" Dr Šekler zagrmeo na predstavnika SZO: Rekao je totalnu glupost! Sudanci su žrtve

Društvo

Žestoke borbe za vlast nastavljene su u Sudanu. Dve vojne grupe se sukobljavaju kako bi preuzele potpunu kontrolu u zemlji.

Jedna od zaraćenih strana zauzela je biolaboratoriju u kojoj se nalaze patogeni malih boginja i kolere u sudanskoj prestonici Kartum. Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da postoji visok rizik od biološke opasnosti.

Ovaj događaj komentarisali su u jutarnjem programu Kurir televizije Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta i prof Dr Vladimir Tomašević, dekan Fakulteta za inženjerski menadžment.

foto: Kurir televizija

- Ne preti opasnost ni svetu, ni Sudanu, ni okolini laboratorije. To što se unutra nalaze patogeni malih boginja i kolere to ne znači ništa. To je tipična politizacija ovog događaja i naravno da se ovo koristi da bi se skrenula pažnja svetske politike na stvari koje se dešavaju u Sudanu - rekao je Šekler.

Ocenio je da se ovaj događaj politizuje:

- Što se tiče konkretnog događaja naravno da ne preti nikakva opasnost od pandemije. Sudan je dugo bio britanska kolonija i već dugo se non-stop nalazi u sukobu, a izvor sukoba ja nafta. Ovde su Sudanci žrtve i kada rat u Ukrajini privlači najviše pažnje, teško da će uspeti da se za nju izbore - rekao je Šekler i oštro kritikovao predstavnika Svetske zdravstvene organizacije koji je izjavio da preti opasnost i od malarije:

- Ovaj čovek je rekao totalnu glupost! Čoveče, malariju prenose komarci, a ne ljudi. Ne postoji način da dobijete malariju osim da vas ujede komarac.

foto: Kurir televizija

Tomašević se saglasio i konstatovao da nije poznato čemu je laboratorija u koju je vojska upala namenjena.

- Slažem se i kao neko ko je boravio u Africi i sam sam prelažao malariju. To nije ništa strašno. Ako govorimo sa stanovišta inženjerskog menadžmenta, vi uvek možete da koristite viruse i bakterje u vojne svrhe. Nije nepoznato i da su i u Ukrajini otkrivane razne laboratorije. Mi ovde ne znamo u svrhu čega se ta laboratorija koristila - kaže Tomašević i dodaje:

- Ovo je vapaj Sudana za pažnju, jer kada bogati ljudi ratuju, to je svima na televizijskim ekranima. Kada siromašni ratuju to nikog živog ne zanima. U Sudanu se vodi finansijski rat. 2011. vi ste odcepili jedan deo teritorije Sudana koja je predominantno nosila finanssijske tokove po pitanju nafrnih derivata.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud