"OMAN IPAK VLADA AFRIKOM U SENCI, MADA JEDAN IGRAČ I DALJE IMA INTERES!" Stručnjaci otkrili šta se krije iza SUKOBA U SUDANU
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Kurir Televizija

KURIR TV

"OMAN IPAK VLADA AFRIKOM U SENCI, MADA JEDAN IGRAČ I DALJE IMA INTERES!" Stručnjaci otkrili šta se krije iza SUKOBA U SUDANU

Planeta -

Žestoke borbe za vlast nastavljene su u Sudanu. Dve vojne grupe se sukobljavaju kako bi preuzele potpunu kontrolu u zemlji. Jedna od zaraćenih strana zauzela je biolaboratoriju u kojoj se nalaze patogeni malih boginja i kolere u sudanskoj prestonici Kartum. Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da postoji visok rizik od biološke opasnosti.

Predstavnik SZO iz Sudana Nima Said Abid izjavio je da tehničari organizacije nisu mogli da pristupe Nacionalnoj laboratoriji za javno zdravlje kako bi osigurali bezbednost opasnih materija dok laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji kako bi na bezbedan način zapakovali i izolovali biološki materijal i opasne supstance.

Borbe u Sudanu izbile su između sudanskih oružanih snaga (SAF) i paravojnih formacija Snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila, a prema najnovijim informacijama do sada je poginulo najmanje 459 ljudi, povređeno je više od 4000.

05:06

OMAN IPAK VLADA AFRIKOM U SENCI, MADA JEDAN IGRAČ I DALJE IMA INTERES! Stručnjaci otkrili šta se krije iza SUKOBA U SUDANU

Međunarodna organizacija za migracije i Svetski program za hranu obustavili su svoje aktivnosti u Sudanu. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je kasno sinoć da su se posle intenzivnih pregovora u prethodnih 48 sati sudanske oružane snage (SAF) i Snage za brzu podršku (RSF) dogovorile da se od ponoći uspostavi prekid vatre od 72 sata.

Darko Trifunović, Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, i Branko Branković , nekadašnji ambasador Srbije pri UN, gostovali su u emisiji Usijanje gde su se dotakli ove teme.

- Nije stvar samo Sudana već i cele Afrike. Šezdesetih godina je okončan ceo proces dekolorizacije. praktično smo do juče imale kolonijalne sile i neku vrstu konijalizma. Nikome od tih kolonijalnih sila nije išlo u korist da se taj narod emapacijute, da shvati šta je demokratija i da budu država kao država. Naprotiv oni su njih držali kao Turci risotinju kao raju tokom okupacije. Kada su se oni povokli, cela Afrika se našla u jednom ne bih rekao haosu, ali Bog zna šta bi bilo kada bi se krenulo od pre 200 godina od ovih afričkih zemal - rekao je Branković i dodao:

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Kolonijalne sile su ostavile haos u Africi, ali su istovremeno održavale taj haos iz onih ili ovih razloga zbog ovih ili onih razloga u skladu sa određenom politikom velikih sila. Zato se ne treba uopšte čuditi ovih što se dešava u Sudanu.

Trifunović je naveo da se Sudan nalazi u regionu koji je od velikog geostrateškog značaja. Naime, u ovom delu Afrike vlada jak uticaj Egipta, ali i Turske, koja pokazuje interes za ovaj region. Pored toga, borbe se vode i oko reke Nila, koja je od izuzetnog značaja za Sudan.

- Ovo što gledamo u Sudanu nije nikakav građanski rat u Sudanu, već isključivo rat između 2 frakcije, generala vojske i generala regularne vojske. Ovde se nameće pitanje i vode, reke Nil. Afrika je jako interesantna, imate tu i uricaj Egipta - rekao je Trifunović i dodao:

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Zaboravili ste još jednog velikog igrača u tom delu sveta koji ima interes, a to je Turska. Pogledajte situaciju u Jemenu gde su se upravo generali odnosno dva polumeseca po ko zna koji put dokačili. Samo ne zaboravite da Afrikom ipak vlada taj sunedski polumesec. Kraljevina Oman ipak vlada Afrikom u senci. Treba da se gledaju i manji koji pokazaju svoje interese. To sve pokazuje slabost da se odupre upravo ovim interesima. Njima fale institucije. Svakom afričkom vladaru je da postane predsednik.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track