Foto: EPA / Martin Divíšek, Planetpix / Alamy / Alamy / Profimedia, Kurir Televizija

KURIR TV

"RUSI NE MOGU DA UNIŠTE SISTEM PATRIOT, MOGU SAMO DA GA OŠTETE!" Eksperti tvrde da se otvorila prilika za KONTRAOFANZIVU UKRAJINE

Planeta

Ruska hipersonična raketa Kinžal izazvala je kontroverzu svojim navodnim udarom na moćni američki PVO sistem Patriot u Ukrajini. Različiti izvori i zvaničnici iz Moskve, Kijeva i Sjedinjenih Američkih Država iznose različite tvrdnje o efektima tog udara.

Dok vesti iz Moskve tvrde da je Patriot sistem uništen, iz Kijeva stiže tvrdnja da je nemoguće uništiti taj PVO sistem jednim udarom Kinžal rakete. S druge strane, američki zvaničnici priznaju da je Patriot sistem pretrpeo određenu štetu, ali naglašavaju da nije uništen. Oni dodaju da će sistem ostati u Ukrajini, te da će biti sanirana nastala šteta kako bi ostao operativan za dalje ratne borbe.

foto: Kurir televizija

Ovaj incident baca svetlo na period pre dolaska Patriota u Ukrajinu. Sistem je bio najavljen kao najmoćniji i najnapredniji, sa dometom radara preko 150 kilometara. Koštao je više od milijardu dolara, pri čemu je sam sistem vredeo oko 400 miliona dolara, a projektili i baterije još 690 miliona dolara. Planirano je da Patriot sistem bude efikasan protiv aviona, krstarećih raketa i balističkih raketa manjeg dometa.

U emisiji "Usijanje", gostovali su Prof. Duško Tomić sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog Univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i Petar Milutinović, istraživač na Institutu za evropske studije, koji su prokomentarisali nedavni incident s hipersoničnom raketom.

Profesor Tomić je objasnio da je sistem Patriot ranjiv u određenim elementima, kao i svaki drugi sistem, te da supersonične rakete mogu naneti ozbiljniju štetu, ali ne i uništiti ga.

foto: Kurir televizija

- Sistem Patriot stvara tu tzv. odbrambenu kapislu koju ne možete da probijete, ali je u određenim elementima ranjiv. Kao što su ranjivi svi sistemi. Jedino, tom sistemu Patriot, mogu ozbiljnije štete da mu nanesu, a ne da ga unište, supersonične rakete. Jedino dve zemlje raspolažu sa supersoničnim raketama, a to su Rusija i Kina. Amerikanci su na putu da do kraja godine razviju svoju prvu supersoničnu raketu. U tehnološkom smislu Rusi su po razvoju raketa i aviona ispred Amerikanaca, ali su Amerikanci u mnogo čemu drugom ispred Rusa - rekao je Tomić.

Milutinović je istakao da u Ukrajini postoje dva Patriot sistema, jedan doniran od strane SAD-a, a drugi od strane Holandije i Nemačke. On je naveo da ti sistemi funkcionišu vrlo dobro i sposobni su da presretnu supersonične rakete i neutrališu njihovo dejstvo.

foto: Kurir televizija

- Činjenica je da su u Ukrajini 2 Patriot sistema. Jedan su donirali SAD, a drugi sistem su donirali Holandija i Nemačka. Ti sistemi funkcionišu vrlo dobro, oni su u stanju da presretnu te supersonične rakete i da anuliraju njihovo dejtstvo. Samim tim je i Ukrajina uspela da ostane u borbi već dosta dugo. Ali sada je došla vest da su Kinžal rakete oštetile Patriot sistem, to su američki zvaničnici i potvrdili. Ovo sada vidim kao priliku da se dodatno utvrde linije podele u Ukrajini i da se krene u kontraofanzivu. Ovo što sada Ruska Federacija radi je odlaganje kontraofanzive koja bi trebala da krene na leto. Međutim, čini mi se da neće u tome biti dovoljno uspešni, već će Amerikanci i države članice NATO alijanse još odlučnije krenuti na region Donbasa - istakao je Milutinović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs