KAKO SU KINŽALI UNIŠTILI ILI OŠTETILI PATRIOT?! Rusi poslali rakete H-101 na lažne mete, a onda doleteo hipersonični projektil!
Foto: EPA / Martin Divíšek, EPA

ANaliza

KAKO SU KINŽALI UNIŠTILI ILI OŠTETILI PATRIOT?! Rusi poslali rakete H-101 na lažne mete, a onda doleteo hipersonični projektil!

Planeta -

Saga o obračuno ruskog hipesonične rakete tipa Kinžal i PVO sistema Patriot, američke proizvodnje, ni izdaleka nije završena. Tu ima mnogo više propagande nego realnih informacija o tome, da li je Kinžal oboren ili ne, i da li je ta raketa koju je navodno Patriot presreo zapravo uništio ili oštetio taj raketni sistem.

Sve je obavijeno velom magle, a Rojters i CNN tvrde da je raketni sistem zapravo baterija koja je branila Kijev i koja je kobnog jutra 16. maja oštećena, a ne i uništena.

Uništen ili oštećen Patriot je hamletovska dilema, jer pravo je pitanje šta je ostalo od baterije ako je eksplodirala bojeva glava jačine 436 kg, i čije odstupanje iznosi od cilja 10 metara.

U svakom slučaju dok se mediji time bavi mi ćemo pokušati da rekonstruišemo kako je zapravo napadnuta baterija PVO sistema Patriot. Kako je to izgledalo kobnog jutra 16. maja 2023. godine?

Za SAD, ali i za članice NATO i saveznike Patriot predstalja ključni PVO i protivraketni sistem na kome počiva protivazduhoplovna i protivraketna odbrana velikog broja zemalja. U Evropi to su: Rumunija, Grčka, Nemačka, Holandija, Poljska, Švedska, znači članice NATO ili saveznice. U prevodu bi mogli reći ključni elemnt PVO i PRO NATO.

Od samog početka kada je borbeno upotrebljen u operaciji Pustinjska oluja izazvao je kontroverze. Kontroverze je izazvao i u operaciji Iračka sloboda 2003. kada su čak dva aviona stradali u prijateljskoj vatri. Bliski istok odnosno raketni dueli Saudijske Arabije sa jemenskim Hutima su poseban deo priče. Posebno je bio spektakularan deo priče o okršaju od 2019-2022 godine protiv krstarećih i balističkih raketa kada su Huti napadali Saudijse i njihova naftna postrojenja.

Sistem Patriot
Sistem Patriot foto: Screenshot

S druge strane naš fokus biće više Patriot saga u Ukrajini.

Sve je počelo krajem aprila i početkom maja kada se oglasio Kijev saopštenjem da je oborena hipersonična raketa H-47 Kinžal. Prvo su se slike pojavile na Tviteru, a onda je krenulo tumačenje. Posle tri dana polemike utvrđeno je da bojeva glava niti pripada Kinžalu, niti krstarećim raketama H-22 i P-800 Oniks, nego avio-bombi Beta B-500 kg.

Ubrzo je sledio okršaj 15. na 16. maj koji je doneo ovu sadašnju priču, gde se Rusi raduju, a Ukrajinci i Zapad negiraju da je baterija PVO uništena, nego zapravo da je oštećena i da će biti popravljena.

Ukrajinska PVO bila je raspoređena na nekoliko lokacija blizina aerodroma Žuljani koja je i uništena Kinžalima, a druga u blizini Kijevskog zoološkog vrta. Na meti se našao sistem kod aerodroma Žuljani.

Kako je uništen Patriot?

To je ono što trenutno sve najviše zanima. O tome postoji svedočenje da je to zapravo bila jedna sinhronizovana akcija ruske avijacije. Najpre su sa teritorije Rusije poleteli nosači krstarećih raketa MiG-31K. Jedni izvori tvrde da ih je bilo tri, dok ukrajinci spominju čak ukupno šest aviona i šest krstarećih raketa.

Migovi 31k su patrolirali na udaljenosti 300-400 km od ukrajinske granice i celokupna operacija napada na bateriju PVO sistema Patriot u okolini Kijeva je trajala sedam minuta.

Napad je izveden u dva talasa.

U prvom talasu najpre su upotrebljene krstareće rakete H-55 i H-101 kao lažne mete, na koje je lansirana brojno 32 rakete iz raketne baterije. Za 2 minuta sve rakete PVO sistema MIM-104F modifikovana raketa za PVO sistem Patriot PAC -3 (Cost Reduction Initiative) koje su konstruisane da se suprostave balističkim raketama, što ukazuje da je Kijev dobio najsavremenije PVO rakete.

U drugom talasu kada su istrošne sve rakete usledio je napad H-47 Kinžala. Tri minuta od prve faze krenuo je drugi napad ovja puti Kižalima, kada je na zonu napada udario prva raketa, 10 sekundi kasnije drugi, a 20 sekundi kasnije i treći projektil.

Ukrajinska PVO osim Patriota koristila je i nemački PVO sistem IRIS-T kao i samohodna aertljerijska oruđa Gepard koja je bila PVO zaštita raketne baterije Patriot od udara.

U ovom napadu je oštećen ili uništen i jedan artiljerijski sistem Gepard.

(Kurir.rs / tvfront.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track